V Olomouci podraží jízdné v MHD

2. červen 2011

V autobusech a tramvajích olomoucké městské hromadné dopravy zřejmě podraží začátkem srpna základní jízdné o dvě koruny na 14 korun. Podle rozhodnutí vedení města, které ještě musí schválit krajská rada, si lidé připlatí i za časové jízdenky. Nárůst cen radnice vysvětluje tím, že dopravci vzrostly provozní náklady.

Podle návrhu vedení radnice budou cestující platit za měsíční časovou jízdenku 350 korun, o 50 Kč více než dosud. Cena čtvrtletní vzroste o 120 korun na 900 korun. Ceny vzrostou u všech typů jízdného s výjimkou takzvaných senior pasů. Úprava tarifu souvisí s nárůstem provozních nákladů. Vzrostly ceny elektrické energie, nafty a dopad na konečnou cenu má i plánované zvýšení DPH.

Vedení města hodlá zvýšit i cenu jízdenek, které si lidé mohou koupit v doplňkovém prodeji u řidiče. Jízdenka bude nově stát 20 korun, o šest Kč více než dosud. Řidiči budou mít jednodušší manipulaci s hotovostí, čímž se zkrátí se doba odbavení. Lidé budou také více motivováni, aby si opatřili jízdenky u klasických prodejců či v automatech.

Radnice na provoz MHD každoročně přispívá místnímu dopravnímu podniku, který město stoprocentně vlastní. Letos mu poskytne na úhradu prokazatelné ztráty zhruba 170 milionů korun. Řidiči autobusů a tramvají dopravního podniku loni přepravili podle předběžných odhadů 57,9 milionu cestujících, v roce 2009 to bylo 58,5 milionu lidí.

autor: kor
Spustit audio