Šumavský park opět nabízí vycházky s průvodcem za divočinou

2. červen 2011

Národní park Šumava letos nabízí osm vycházkových tras s průvodcem za divočinou. Na výlety je ale nutné se předem registrovat prostřednictvím internetového registračního systému. Ten byl na webových stránkách Správy Národního parku a CHKO Šumava spuštěn 1.června. Trasy vycházek za divočinou vedou do šesti oblastí parku a celkem je od června do října připraveno 71 termínů.

Letošní nabídka je bohatší nejen počtem výletů, ale park připravil také novinku, kterou je trasa ze Železné Rudy až na vrchol Polomu. Cesta vede stoupáním po hraničním hřebeni z oblasti květnatých bučin, až po horskou smrčinu, která byla nedávno smetena orkánem Kyrill.

Na jihu Šumavy si mohou návštěvníci například zvolit mezi poznáním horských smrčin na hřebenech Trojmezné hory a Smrčiny, anebo vycházkou za klenoty šumavské flóry ve Vltavském luhu, a to hned po dvou trasách. V centrální Šumavě se nachází asi největší lákadlo ze všech vycházek, kterými jsou slatě s ukázkou jedinečného, ale krušného života jejich obyvatel z rostlinné i živočišné říše. V nabídce je návštěva Modravských plání s výchozím bodem v Modravě a unikátní kaňon Křemelné mohou turisté navštívit po zcela nové trase, která je určena zdatnějším zájemcům. Na tuto novou trasu, která si zachovala svůj půvab, se vyráží z Mechova u Srní.

Vycházky do přísně střežené šumavské divočiny v doprovodu odborného průvodce organizuje šumavský národní park už čtvrtým rokem. Výletů se účastní skupiny v počtu 8 až 15 osob. Park má k dispozici celkem 10 průvodců, kteří jsou odborně proškoleni. Většina výprav za poznáním, na které se vyráží za každého počasí, je fyzicky značně náročná. Protože se chodí mimo cesty a často se přelézají třeba i popadané stromy, nejsou trasy vhodné pro menší děti ani pro hůře se pohybující dospělé.

Vycházky za šumavskou divočinou jsou fyzicky náročné
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio