Jak se bude jmenovat sloní samička? Zapojte se a hlasujte!

2. červen 2011

Pomozte nám vybrat jméno pro sloní samičku, která se narodila 12. dubna 2011 samici Johti a samci Calvinovi…

Zájem veřejnosti o výběr jména pro sloní samičku byl obrovský, což dokazuje několik set mailů, které přišly na adresu zoologické zahrady i stovky návrhů na facebookových stránkách České slůně v Ostravě. Lidé zaslali přes 1000 jmen a vybrat z nich nebylo vůbec jednoduché. V seznamu návrhů se ocitla jak jména spojená s místem narození sloní samičky – Ostrava, Ostravanka, Bazalka, Ema nebo Odra, tak ženská jména jako např. Eliška, Anežka nebo Jůlie i jména vycházející z hindštiny nebo indické mytologie. Byť jsou česká jména krásná, řada z nich je mezinárodně obtížně vyslovitelná. Proto nakonec do užšího výběru postoupila jména indická.

Jsou to jména Anjuli (indické dívčí jméno) a Yala (podle místa, odkud pochází matka samce Calvina – Yala Ruhunu National Park na Srí Lance). Další tři jména pak vybrali ošetřovatelé slonů i s přihlédnutím na jména matky Johti (znamená „záře“) a otce Calvina (původně Chanda „měsíc“). Jsou to Rashmi (paprsek), Sundara (krásná) a Tara (hvězda).

Samička slona indického

Jaké jméno pro sloní samičku by se Vám nejvíce líbilo? Zapojte se a hlasujte v anketě na webových stránkách Zoo Ostrava (anketu najdete ve spodní části stránky).

autor: Zoo Ostrava
Spustit audio