Martin Dejdar: „Nechápu, proč se mne novináři ptají pořád na stejné věci“

2. červen 2011

Celý tento týden vysílá ČRo Dvojka z 51. mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež Zlín Film Festival. Mezi významnými hosty akce je i herec Martin Dejdar, který ve čtvrtek (2. června) byl hostem magazínu „Je jaká je“ po 11:05 hodině.

Letošní festivalovou atmosféru považuje Martin Dejdar za bezvadnou. „Pro mne je překvapivá. Od rána jsem se potkával hlavně s dětmi. Obvykle je totiž na podobných festivalech na pořadu dne potřásání rukou s organizátory a významnými osobnostmi,“ říká herec a moderátor. Od 9:00 četl pro děti v knihovně. Poté následovala beseda s obecenstvem, což byly děti ve věku 10 – 11 let.

Logo

Narodil se v Chrásti u Chrudimi, kde se ochotnickému divadlu věnuje téměř každý. Oba jeho prapředci prknům, která znamenají svět podlehli a Martin Dejdar to po nich zdědil. Pro rozvoj svého talentu měl nejlepší podmínky. V Chrásti se nacházelo velké přírodní divadlo s kapacitou 1000 diváků a výbornou akustikou. U jeviště se nacházely tři nápovědní budky, které s ostatními chlapci prolézal na scénu. Martin Dejdar do tohoto divadla chodil s rodinou každou neděli a tam také nasával hereckou atmosféru.

První divadelní roli získal ve 12 letech. „Hrál jsem prince z Popletománie,“ s tím, že jeho role měla pokračování ve chvíli, kdy se vymýšleli rozlučkový program na gymnáziu. „Vzal jsem do třídy scénář, předělali jsme ho a hra slavila velký úspěch.“ Jako úspěšný herec se musí často zúčastňovat tiskových konferencí. Má na ně svébytný pohled: „Novinářská invence při pokládání otázek je čím dál tím více na bodu mrazu. Vrcholem bývají tiskové konference, u kterých ale poslední dobou nechápu, k jakému účelu vlastně mají sloužit. Při konferenci samotné se novináři na nic neptají. Jakmile ale skončí, vystřídají se u mne postupně všichni a stále dokola odpovídám na vesměs stejné dotazy. Proč se nezeptají přímo, ve vyhrazeném čase?

Martin Dejdar

V televizním seriálu Poslední šance ztvárnil Martin Dejdar hokejového hráče. Po ukončení natáčení vznikla myšlenka založit hokejový tým HC Olymp Praha, který cestuje po městech a obcích. Naposledy se vrátili z hokejového utkání v Bruselu. „Potřetí v řadě jsme vyhráli. Byli s námi hráči, kteří tvořili historii českého hokeje posledních 20 let. Už šest let mužstvo organizuji. Trénujeme dokud je led, hrajeme turnaje a charitativní akce.“

Vyvrcholením jejich loňského snažení byl zápas s ruským týmem v Moskvě. Tento rok přijali naopak ruští hráči pozvání do Prahy. V Tesla Aréně bylo 6000 platících diváků, což byl pro Martina Dejdara neuvěřitelný zážitek. „ Když jsem poprvé stanul na modré čáře a hráli státní hymnu, splnil se mi veliký sen.“

autor: Jan Profous
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.