Izrael míří k Měsíci

4. červen 2011

V rámci mezinárodní soutěže Google Lunar X Prize se izraelská společnost chystá vyslat k Měsíci sondu. Pokud v soutěži zvítězí, bude Izrael teprve třetím státem v historii, který dokázal na Měsíci přistát.

Společnost Google vyhlásila koncem roku 2007 zajímavou soutěž o novodobé dobití Měsíce. 20 milionů dolarů získá soukromá společnost, která jako první vyšle na Měsíc svého vlastního robota. Do soutěže se postupně přihlásilo 29 týmů z celého světa. Všichni bojují s časem, aby to byli právě oni, kdo vyhraje. V izraelském týmu zvaném Space IL pracuje i Čech Petr Blau a právě svému týmu dává největší šance na úspěch. Českému rozhlasu Leonardo poskytl rozhovor pro pořad Nebeský cestopis.

Co je cílem celé soutěže?
Jde o to zapojit do kosmonautiky komerční sféru. Velké státní programy kosmických velmocí jako USA a Rusko teď dost stagnují. Důvodů je mnoho, např. finanční nebo nedostatek technických kapacit. A tak se firma Google rozhodla investovat část svých zisků do toho, aby iniciovala nové možnosti a nové směry ve výzkumu vesmíru. Vyhlásili soutěž o celkem 30 milionů dolarů o přistání autonomně řízeného robotu na Měsíci. Úkolem robota musí být ujetí minimálně 500 metrů po povrchu Měsíce a odeslání fotografií a videa ve vysokém rozlišení. Je to soutěž podobná,jako před několika lety, kdy cílem bylo dosažení oběžné dráhy Země soukromým dopravním prostředkem.

Je vůbec v možnostech soukromé organizace dostat se na Měsíc, když to nedělají ani ty velké státní agentury?
Ze státních agentur (snad kromě Ruska, kde to funguje ještě efektivně), se staly takové neohrabané molochy, kam tečou miliardy dolarů a výstupy nejsou takové, jak si veřejnost ani vědci ani politici představují. V soukromých společnostech to naproti tomu funguje opravdu na tržních principech, čili mnohem efektivněji. Chtěl bych připomenout, že dodnes se podařilo přistát na Měsíci jen Američanům a Rusům. Byly sice další vládní projekty, např. v Indii nebo Japonsku, ale jejich sondy nepřistály, byly jen cíleně rozbity o povrch Měsíce za účelem získání vědeckých dat. To znamená, že tým, který vyhraje soutěž Google Lunar X Prize, získá pomyslnou bronzovou medaili na Měsíci. Ta technologie je ale obtížná. Není to ani tak o penězích, družice se dá postavit řekněme do 100 milionů dolarů, možná i mnohem levněji, ale je to o znalostech, algoritmech, nových nápadech a o to přesně Googlu jde.

29 týmů v soutěži Google Lunar X Prize. Tmavě zelená - vedení týmů, světle zelená - členové týmů.

Vy se účastníte soutěže v izraelském týmu. Jak je na tom v současnosti izraelská kosmonautika?
Izrael už má dlouho vlastní raketu, která byla původně využívána jako vojenský nosič a vyvinula se z ní raketa pro vynášení satelitů. K současnému datu vypustil Izrael 17 satelitů jak vojenských tak meteorologických a výzkumných. Zřejmě jako jediná země na světě máme v tomto úspěšnost 100 %. Vždy když se satelit vynese, je v něm elektronika, která najednou musí pracovat v extrémních podmínkách a ona často selže. I když Izrael vyslal ve světovém měřítku jen 1 % všech satelitů, tak nikdy žádný z nich neselhal. Máme stoprocentní úspěšnost v tom, že satelity jsou funkční na oběžné dráze.

Čím se dá vysvětlit tato velká úspěšnost?
Řekl bych, že všechno je to v lidech. Je to o osobní zodpovědnosti, je to o talentu, je to o vůli dotáhnout věc do konce. No a také je to o řízení projektu, kdy jsou dobře nastaveny systémy testování. Stručně řečeno, my to v pozemských podmínkách testujeme tak dlouho, až jsme si stoprocentně jistí. Teprve potom satelit vypouštíme, takže nejdeme takovým tím hurá způsobem.

Logo

Jaké si myslíte, že jsou šance vašeho týmu, že právě Izrael bude tou třetí zemí, která dokáže na Měsíci přistát?
Myslím si, že šance jsou hodně vysoké, protože napříč Izraelem má tento projekt velkou podporu. Jako perličku uvedu, že jsme se do soutěže přihlásili jako poslední tým. Každý z týmů musí složit půl milionu dolarů a ty peníze na soutěž jsme také získali poslední možný den – to je takové typické pro Izrael, že se tam všechno dělá na poslední chvíli. My máme velmi malý rozpočet, pouze asi 8 milionů dolarů, což je v porovnání s ostatními týmy zanedbatelná suma. Nicméně díky zkušenostem z práce na předchozích satelitech technologické znalosti máme. Máme také velký potenciál odborníků. Za první týden, kdy jsme vyhlásili, že se do soutěže chceme přihlásit, se nám přihlásilo 30 expertů, kteří už měli zkušenost se stavbou satelitů. Máme podporu napříč společností, podporuje nás vláda i další technologické firmy. Firmy se k nám hlásí částečně proto, že si tím chtějí udělat reklamu, částečně proto, že cítí určitou národní hrdost. Projekt máme vymyšlen tak, aby se to dostalo do povědomí široké veřejnosti, studentům na středních školách, dětem, atd. Chceme tím mimo jiné upozornit na to, že v Izraeli máme technologii na velmi dobré úrovni a máme teď díky tomu možnost prezentovat naše produkty.

Pokud půjde vše podle vašich představ, kdy byste se na Měsíc mohli dostat?
Máme předpoklad, že do konce roku 2011 bychom měli mít kompletně otestovaný satelit na Zemi a někdy počátkem příštího roku bychom ho měli vypustit směrem k Měsíci. Satelit má letět jeden měsíc. No a navíc máme určitá zadní vrátka, kdyby nás předběhl jiný tým - náš robot umístí na Měsíci izraelskou vlajku. Proto všichni u nás táhnou za jeden provaz a snaží se, aby se to povedlo.

autor: Petr Sobotka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.