V ZOO Dvůr Králové uhynula samice nosorožce tuponosého (bílého) severního, počet těchto nosorožců chovaných v zajetí tak klesl na posledních 7 kusů

3. červen 2011

26. 5. 2011 uhynula věku 39 let a 4 měsíců samice tuponosého severního Nesárí. Nesárí se narodila v roce 1972 v Súdánu. Do ZOO Dvůr Králové přišla 15. 8. 1975 společně s dalšími mláďaty, třemi samicemi a dvěma samci.

Byla to největší skupina tuponosých severních nosorožců, která byla dovezena z přírody do zajetí. Z této skupiny v současné době žijí poslední dvě zvířata, samec Sudán a samice Nola. Súdán byl v rámci „Poslední šance na přežití“, projektu ZOO Dvůr Králové na záchranu severního bílého nosorožce, převezen v roce 2009 do rezervace Ol Pejeta v Keni. Samice Nola žije v ZOO San Diego, kam z naší zoo odcestovala v roce 1989.

Pitvou nebylo prokázáno žádné vážné onemocnění, samice uhynula sešlostí věkem. Chovatelé její odchod předpokládali daleko dříve a je překvapivé, že se dožila ještě letošního jara. Nesárí do posledních chvil normálně jedla a chodila každý den do výběhu se samicí Nabiré, která se teď stala posledním bílým nosorožcem severním chovaným nejen v Královédvorské zoo, ale i v Evropě.

Nathal (vpravo) a Nabiré

Nosorožec bílý je ze všech druhů nosorožců nejvíce společenský. Proto byla Nabiré již tento týden spojena ve výběhu se samcem Nathalem, který přišel v roce 2010 ze ZOO Ostrava. Nathal je sice nosorožec bílý jižní, ale vzhledem k jeho vysokému věku a zdravotnímu stavu Nabiré je možnost reprodukce vyloučena. Oba nosorožci se snáší velmi dobře a jejich spojení proběhlo bez problémů. Ve stájích jsou oddělení, ale výběhu si spolu užívají celý den.

V současné době žije v zajetí posledních 7 bílých nosorožců severních. Majetkem ZOO Dvůr Králové je 6 zvířat. Samice Nola v ZOO San Diego, samice Nabiré v ZOO Dvůr Králové, Súdán, Suni, Nájin a Fatu v rezervaci Ol Pejeta v Keni. Zvířatům v Ol Pejetě se daří výborně, jsou ve velmi dobré fyzické kondici a bylo zaznamenáno i páření.

Nathal (vlevo) a Nabiré
autor: Zoo Dvůr Králové
Spustit audio