Německou epidemii způsobil neznámý kmen střevní bakterie

3. červen 2011
Monitor

Epidemii krvácivých průjmů v Německu má na svědomí dosud neznámý kmen bakterie EHEC.

Enterohemoragické bakterie Escherichia coli neboli EHEC zatím nakazily víc než 1500 lidí. Světová zdravotnická organizace včera oznámila, že původcem epidemie je dosud neznámý kmen bakterie. Sekvenování jeho genomu odhalilo, že bakterie produkuje neobvykle široké spektrum enzymů beta-laktamáz, které jí přinášejí rezistenci k mnoha druhům antibiotik. Ta se k léčbě infekcí bakteriemi Escherichia coli obvykle nepoužívají, protože zvyšují produkci takzvaného Shiga toxinu, který může vyvolat životu nebezpečné komplikace. Rezistence vůči antibiotikům však bakteriím pomáhá přežívat a přetrvávat v životním prostředí.

Zdroj infekce zatím stále zůstává neznámý. První zprávy o infikovaných španělský okurkách se ukázaly jako nesprávné - zelenina obsahovala bakteriální toxin, ale ne samotné bakterie. Kromě antibiotik jsou však bakterie EHEC odolné také vůči oxidu telluričitému, který se před érou antibiotik používal jako antibakteiální činidlo při nákazách leprou a tuberkulózou. U některých kmenů baterií v té době mohla vzniknout rezistence. Jiné ji mohly získat poté, co průmyslová činnost zvýšila množství oxidu telluričitého v prostředí. Tak či onak, rezistence vůči oxidu telluričitému ukazuje na environmentální zdroj nebezpečného kmene bakterií EHEC, který může pocházet z vody či půdy.

Zdroj: Science Daily, Nature News

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.