Obyvatelé Českých Budějovic se jako první v republice mohou svézt v elektrobusech

3. červen 2011

V Českých Budějovicích můžete v těchto dnech vidět a také se svézt nízkopodlažním elektrobusem. Do 7. června ho zkouší v provozu dopravní podnik města na linkách číslo 10, 12, 13, 14 a 16 a určitě ho nepřehlédnete.

S nápadem vyzkoušet toto vozidlo přišla společnost E.ON, která zapůjčení vyjednala a také hradí. Dopravní podnik tak bude novinku provozovat sedm dnů zdarma. České Budějovice jsou navíc prvním městem, které elektrobus testuje. Na řadu přijdou i další.

Vozidlo může přepravovat 85 osob. K sezení je celkem 25 míst. Je poháněno elektromotorem o výkonu 120 kiloWattů a elektřinu dostává z baterií. Dojezd je 110 až 160 km na jedno nabití.

K tomu Slavoj Dolejš z Dopravního podniku města České Budějovice dodává: „Buď se nabíjí pomocí rychlonabíjecí stanice, průměrně jsou baterie nabité za jednu hodinu, nebo klasickým pomalým nabíjením, což trvá tak sedm až osm hodin. Jelikož to je jen zkušební provoz, tak budeme nabíjet klasicky ze sítě sedmi až osmihodinovým nabíjením. Když se některý z dopravních podniků rozhodne elektrobusy zakoupit, tak k nim určitě dostanou i rychlonabíječku.“

Jak Slavoj Dolejš dodává, Dopravní podnik města České Budějovice o zakoupení zatím z finančních důvodů neuvažuje. Zato letos pořídí celkem 15 nových vozů pro městskou dopravu. Trolejbusy nakoupí od plzeňské škodovky, devět jich odebere tento rok, pět příští. Na linkách by se letos mělo objevit ještě šest nových nízkopodlažních autobusů.

Za trolejbusy dopravní podnik zaplatí 190 milionů korun. Na jejich nákup získal evropskou dotaci. Nové autobusy vyjdou na zhruba 30 milionů korun. Loni koupili tři nové nízkopodlažní autobusy za 14,5 milionu korun a zmodernizovali dva autobusy a dva trolejbusy za zhruba 14 milionů korun.

Spustit audio