Desetiletý výzkum zmapoval poslední dobu ledovou na Šumavě

6. červen 2011

Poslední dobu ledovou na Šumavě se podařilo v rámci mezinárodního výzkumu zmapovat Katedře geografie Fakulty pedagogické Západočeské univerzity v Plzni. Desetiletý výzkum, na kterém se podíleli i odborníci z Akademie věd a vědeckých pracovišť v Polsku, Francii a na Slovensku, přinesl daleko přesnější informace o vývoji šumavské krajiny v oblasti Prášilského jezera a jezera Laka. Jde o unikátní data odhalující, jak vypadaly a kdy zmizely poslední ledovce ze Šumavy.

Výsledky výzkumu a zcela nové informace o vývoji poslední doby ledové na Šumavě se dostanou i mezi žáky a studenty základních, středních a vysokých škol. Na Západočeské univezitě nyní probíhá projekt EnviroGIS, který učí pedagogy, jak učit o změnách klimatu a přírody a jak pracovat s geoinformačními technologiemi.


Původně měli vědci data o tom, že zalednění na Šumavě skončilo před 15 tisíci lety. Pak ale zjistili, že probíhalo ještě před 14 ale i 12 tisíci lety. Jde o naprosto ojedinělou informaci, protože o tom, že k ochlazení tehdy došlo, byly informace pouze z jezerních sedimentů. Teď mají odborníci i takzvané glaciální důkazy založené na samotné činnosti ledovce nebo na zalednění. Svědčí o tom morénový neboli kamenný val. Vznikl ledovcovou činností, jehož numerickým datováním vědci zjistili, že se tak stalo už před 14 tisíci lety.


Ledovců bylo na Šumavě několik. Výzkum se zaměřil na ledovec dlouhý asi 1,5 kilometru, který byl v největší době zalednění mocný okolo padesáti až šedesáti metrů. Další ledovce byly například u Malého Javorského jezera v Bavorsku a u Plešného jezera. Výzkum už začal desetičlenný tým představovat na mezinárodních fórech a v prestižních časopisech.

autor: kos
Spustit audio