Objevy a události týdne č. 23

5. červen 2011

Otužilý lomikámen v Alpách, výr velký na ústupu, turisté v hrobkách u Sakkáry, Spirit definitivně odepsaný, nejvzdálenější exploze.

Nikde v Evropě neuvidíte kvetoucí rostliny tak vysoko, jako na alpském štítu Dom ve švýcarském kantonu Valais. Ve výšce 4505 metrů našel botanik Christian Körner porosty lomikamene vstřícnolistého, které zdobí malé fialové kvítky. Semena rostlinek zřejmě do výšin přinesl vítr. Švýcarští badatelé si navíc myslí, že se ještě nikdy nenašla kvetoucí rostlina na tak chladném místě. Její květy v noci zamrzají.

V české přírodě je stále méně výrů velkých. Naše největší sovy doplácejí především na změny v krajině a ubývání hnízdišť, které s nimi souvisí. Často se také stává, že výry při hnízdění někdo vyruší, takže se jim vůbec nepodaří vyvést mláďata. Na vině je podle odborníků především bezohledná těžba dřeva za použití těžké mechanizace. Řada dospělých výrů prý také zahyne pod koly aut a nebo vlaků.

Egyptské úřady zpřístupnily šest restaurovaných hrobek na pohřebišti u Sakkáry, jižně od Káhiry. Jsou staré více než tři tisíce let. Je mezi nimi například hrobka vojevůdce Haremheba, který se stal králem nedlouho po předčasně zesnulém faraonu Tutanchamonovi. V hrobce u Sakkáry však spočinula pouze jeho manželka, protože Haremheb si nechal postavit mauzoleum v Údolí králů nedaleko Luxoru.

Technici amerického Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku se už nebudou snažit o navázání kontaktu s marsovským vozítkem Spirit. Tento pozemský vyslanec brázdil povrch rudé planety od ledna roku 2004. Před dvěma lety uvízl v písku a naposledy se ozval před 14 měsíci. Experti se domnívají, že nepřežil chlad marsovské zimy. Dvojče Spiritu Opportunity na opačné straně Marsu stále funguje.

Americké satelity zaznamenaly před dvěma lety explozi jedné velmi vzdálené hvězdy. Až teď, po dlouhých měsících výpočtů, přišla skupina vědců s tvrzením, že k výbuchu došlo více než 13 miliard světelných let od Země. Jinými slovy ani ne miliardu let po vzniku vesmíru. Nic tak vzdáleného jsme ještě bouchnout neviděli a tak se o tomto objevu bude jistě dlouho diskutovat. Zejména mezi pochybovači.

Zdroj: ČTK

Vysíláno v Planetáriu č. 23/2011, 4. – 10. června.

Pravidelná rubrika Objevy a události týdne se vysílá na začátku každého Planetária.

Archiv rubriky

autor: frv | zdroj: ČTK
Spustit audio