Sklo ve všemožných podobách v DOXu

7. červen 2011

Až do konce června ovládá Centrum současného umění DOX sklo ve všemožných podobách. Vystavují zde studenti a studentky Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze z ateliéru skla, který vede akademický sochař Rony Plesl. Na zahájení výstavy nazvané Transparency Nation se byla podívat naše redaktorka Ivana Veselková.

Skleněná zátiší, skleněné zvukovody plné šumícího moře, živé skleněné obrazy, diamantová louže nebo skleníkové lustry, ve kterých rostou sedmikrásky. První část výstavy Transparency Nation představuje volnou studentskou tvorbu a návštěvník si může užít sklo v nespočtu různých podob a forem. Jak vysvětluje vedoucí ateliéru skla Rony Plesl, tato volná tvorba vznikala přímo na míru pro galerii DOX.
Poslechněte si rozhovor s Rony Pleslem a Pavlem Karousem uvnitř příspěvku.

Druhá sekce výstavy v DOXu je prodejní. Studenti a studentky vytvořili skleněné designové artefakty, které jsou určeny k běžnému užití, přesto je na nich ale patrný osobitý rukopis jejich autorů. Sklenice a vázy, které v druhé části výstavy Transparency Nation najdete, jsou ukázkou toho, že sklo rozhodně není konzervativní a vyčerpaný materiál. Asistent ateliéru skla Pavel Karous pak doplnil, čím je sklo pro něj jako pro umělce zajímavé.

02355997.png

Už během zahájení výstavy se ze všech stran ozývala chvála. Jakoby studenti a studentky ocenili možnost, že mohou vystavovat v prestižní galerii, a tento fakt je vyburcoval k výjimečným výkonům.

Výstava Transparency Nation naznačuje, kam by se mělo české sklářství ubírat počátkem 21. století, pokud chce v dnešním světě obstát. Tento výjimečný skleněný svět můžete v DOXu navštívit až do 30. června.

Spustit audio