Tygří máma se s mláďaty přestěhovala do vnitřních prostor

7. červen 2011

Samice tygra ussurijského Maja, která ve čtvrtek 2. června ve večerních hodinách porodila svá čtvrtá mláďata, se od počátku vzorně o své potomky stará.

Překvapením pro pracovníky ostravské zoo bylo, že se tentokrát rozhodla porodit nikoli v porodním boxu jako v předchozích letech, ale ve venkovním výběhu, kde si našla vhodné místo pod dřevěnou palandou. Z důvodu možné nervozity samice v prvních dnech po porodu, jsme část návštěvnické trasy uzavřeli, aby nebyla Maja rušena kolem procházejícími návštěvníky. Celý víkend zůstala tygřice s mláďaty na místě a zdálo se, že ani zvýšený počet návštěvníků jí nijak výrazně nevadil.

Teprve nedělní bouřka a příval deště Maju zneklidnily natolik, že se rozhodla změnit místo a mláďata nakonec přenesla do porodního boxu, ve kterém zůstane zhruba jeden měsíc. Zde ji tedy snímá kamera, díky níž máme potvrzené, že mláďata jsou tři. Zatím se zdá, že všechna Maja kojí a že všechna prospívají. Přesto se však stává, že ne všechna mláďata v početnějším vrhu přežijí.

Porod tygřích mláďat - záběr z kamery

Prostřednictvím kamery mohou tygří rodinku pozorovat také návštěvníci zoo, a to na obrazovce umístěné v Pavilonu indických zvířat.

autor: Zoo Ostrava
Spustit audio