V Roudnici nad Labem oslaví jubileum Memorial Air Show

7. červen 2011

Nad Řípem už za dva týdny opět zaburácejí letecké motory. Uplynuly dva roky a báječní muži na létajících strojích - historických i těch současných, znovu osloví příznivce letectví. Memoriál Air Show, kterou pořádá roudnický aeroklub, se koná už 18. a 19. června.

Přehlídka konaná každé dva roky bude mít kulaté jubileum - dvacet let od vzniku. Na podřipském nebi se za tu dobu vystřídala celá plejáda legendárních strojů - od spitfirů přes kolmo startující harrier až po grippeny.

A na co se můžete těšit letos? „Ve vzduchu bude kolem 40-50 letadel...Bude mnoho letadel i na statickou ukázku – celkem tedy předpokladem kolem 100 letadel. Letadlo, které ještě nikdy nebylo v Roudnici je letadlo OV10 Bronco, což je poválečný, dvoumotorový a velmi zajímavý letoun.“ říká Lukáš Vinč.

Kromě letounů se představí i kluby vojenské techniky, připraveny jsou i pouťové atrakce pro děti, celým programem provede známý televizní moderátor a znalec letectví Ray Koranteng.

Pořadatelé stále jednají o účasti dalších historických strojů, např. skyrider a avenger. Air show je ovšem velmi nákladná záležitost. Lukáš Wünsch to na závěr ilustruje na jednom příkladu: „11.300 euro avenger, plus palivo – to je tři sta tisíc. Když přiletí tři taková letadla – je to milion. A ty letadla vystupují třeba 7-8 minut. Takže za čtvrt hodiny utratíme milion. Všechno je to jenom o penězích.

Záštitu nad air show, na kterou roudničtí aeroklubáci pozvali i některé osobnosti, které se před dvaceti lety o vznik této akce zasloužily, převzali český premiér a ministři dopravy a obrany.

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio