U Vlašimi na Benešovsku dokončují stanici pro zraněná zvířata

7. červen 2011

V těchto dnech vlašimští ochránci přírody dokončují u Pavlovic na Vlašimsku novou stanice pro zraněné živočichy.

Na ploše tři a půl hektaru se tak už za pár dní otevře moderní zvířecí nemocnice s kapacitou asi tisíc léčených zvířat ročně. Ochranáři zde budou schopni léčit všechna divoce žijící nebo migrující zvířata v regionu - včetně takových, jako je třeba los nebo rys.

„Stavební práce už byly dokončeny a proběhla také kolaudace. V současnosti se odstraňují drobné závady, které právě kolaudace odhalila. První zvířata by se ze současné stanice mohla do nových prostor stěhovat asi za dva týdny a v provozu by tak stanice měla být ještě v průběhu června,“ řekl Jiří Nosek, provozní stanice pro handicapované živočichy ve Vlašimi.

Důvodem stavby nové zvířecí nemocnice je to, že během let postupně docházelo ke zpřísňování veterinárních a hygienických norem a záchranná stanice začínala mít problémy s jejich dodržením. Stojí totiž v těsné blízkosti hustě obydlené zástavby. Zástupce ochranářů vysvětlil, že případným uzavřením původní stanice by byla ohrožena fungující péče o zraněná zvířata nejen na Benešovsku, ale také Kutnohorsku, Čáslavsku, a Pelhřimovsku.

Záchranná stanice pro zvířata ve Vlašimi - ze stavby nové léčebny (2)

Na místě staré záchranné stanice, která se nachází v centru města, vznikne expoziční část. „Návštěvníci tu uvidí zraněná, ale už vyléčená zvířata, která vzhledem k jejich handicapu už nelze vrátit do přírody. Prostory čeká rekonstrukce, která zlepší zvířatům podmínky pobytu a také návštěvníkům umožní, aby se dostali ke zvířatům blíž,“ uvedl Karel Kříž z Českého svazu ochránců přírody Vlašim. Celý areál pak bude protkán naučnými a herními prvky pro děti i dospělé.

Nová léčebna přijde na 70 milionů korun. Na projekt se ochráncům podařilo získat dotaci z Operačního programu životního prostředí a výstavbu areálu podpořil 9 miliony i Středočeský kraj, přispělo i město Vlašim.

autor: Karel Chlumec
Spustit audio