Jihočeský kraj hodlá s městem České Budějovice spolupracovat na trase jižní spojky

8. červen 2011

V úterý 7. června zasedli ke společnému jednání radní Jihočeského kraje s radními Českých Budějovic. Projednávali situaci kolem otáčivého hlediště v Českém Krumlově a také dopravní stavby na území krajského města.

Jednalo se o stavbách, které platí kraj a Evropská unie. V současné době jsou to především jednotlivé etapy zanádražní komunikace. Řeč byla také o přípravě dálničního obchvatu krajského města a jeho jednotlivých přivaděčích.

Jak Českému rozhlasu potvrdil první náměstek hejtmana Martin Kuba, patrně nejdůležitější stavbou je tak zvaná severní spojka: „Komunikace by spojovala silnici od Písku, na kruhovém objezdu u Globusu by odbočovala do leva a celou dopravu by odvedla přes řeku mimo město. Mimochodem dnes jedna z nejdůležitějších komunikací v pohledu i republikového hodnocení.“

Kraj chce také s městem spolupracovat na tak zvané jižní spojce. V těchto dnech se ale na radnici množí petice, které se týkají průjezdu ulicí Ladislava Mikeše Pařízka a potom k Malému jezu. Lidé se obávají zániku klidové zóny v okolí Malše v Českých Budějovicích.

Podle hejtmana Jiřího Zimoly musí nejprve tuto situaci vyřešit radnice: „V současné době budí zvýšené emoce. Věc chceme rozhodně důkladně projednat, podoba ale záleží na českobudějovickém zastupitelstvu. Míč je na jejich straně, my v zásadách územního rozvoje věc budeme řešit tak, aby se respektovalo přání českobudějovických obyvatel.“

autor: Martin Pokorný
Spustit audio