V Brně vznikne špičkové centrum vědy CEITEC

8. červen 2011

Do tří let vznikne v Brně špičkové evropské vědecké a vzdělávací centrum - Středoevropský technologický institut, známý též jako CEITEC. Projekt za více jak pět miliard korun schválila minulý týden Evropská komise, dnes doputoval symbolický šek do Brna. V kampusech Masarykovy univerzity a Vysokého učení technického vyrostou moderní laboratoře pro 600 vědců z celého světa - řada z nich projevila zájem už v minulých letech - hlavní důraz je kladen na úzké propojení s výrobní sférou a co nejefektivnější využití materiálních i vědeckých zdrojů.

CEITEC v sobě propojuje přírodní vědy a technické obory zejména na poli zdravotnictví - vědci budou hledat nové moderní formy diagnostiky nebo rekonstrukční medicíny. Který z projektů bude nejpřínosnější se ale podle rektora VUT Brno Karla Raise pochopitelně říci nedá: "Když se ptali nositele Nobelovy ceny, který vymyslel magnetickou rezonanci, k čemu to je, řekl, že se jedná o základní výzkum a že neví k čemu to je. Dnes už to ví každý. Možná, že pro starší lidi vymyslí materiály, které nahradí nemocné části jejich těl. Pro mladší lidi může být přínosem oblek vytvořený s pomocí nanotechnologií. My si myslíme, že všechny směry jsou perspektivní. A myslí si to i v Evropě. Jinak by nám nedali finance."

Představitelé Jihomoravského kraje, ministerstva školství a dalších institucí informují o  projektu CEITEC

Už dnes poptávají firmy výzkum, vzdělávání odborníků a pronájem zařízení za více než 1,6 miliardy korun. Právě start bývá u podobných vědeckých center klíčový - proto taky Brusel požadoval garanci pětileté udržitelnosti, připomíná náměstek ministra školství Ivan Wilhelm: "Excelentní centrum výzkumu je nejvíce ohroženo v počátečním období. Podaří-li se v počátečním období splnit podmínky excelence, pak nemám žádnou obavu z toho, že by po pěti letech nastaly problémy. Bude-li pět let potřeba na vybudování excelentního centra, další budoucnost bude zajištěna."

Projekt má velký význam pro celou jižní Moravu, proto mu také krajská reprezentace bude i nadále vycházet vstříc a to nejen rozšiřováním počtu přímých leteckých spojů, slibuje hejtman Michal Hašek: "Předpokládám, že Jihomoravský kraj bude pokračovat ve financování příchodu zahraničních špičkových vědců. V posledních třech letech jsme investovali 100 milionů korun do této aktivity. Na červnovém zastupitelstvu budu předkládat návrh, aby tento program pokračoval. Opět za přispění Evropské unie na další tři roky, opět z krajského rozpočtu 100 milionů korun. Jsou to peníze, které se jižní Moravě a Brnu bohatě vrátí."

Oproti plánu sice Brusel projekt schválil s téměř půlročním zpožděním, podle výkonného ředitele CEITECu Tomáše Hrudy se tím ale investiční náklady nezvýší a získávání odborníků nezkomplikuje.

autor: hol
Spustit audio