Zachrání slovenské Romy turisté?

Když na Slovensku jedete autem kolem romské osady, většinou asi přidáte plyn. Pokud nejste zrovna etnolog, romista nebo dobrodruh vyhledávající nevšední zážitky. Zapáchající osady plné splašků a bláta se pochopitelně neobjevují na stránkách turistických průvodců. Některé cestovní kanceláře však občas turisty provezou i kolem nějaké té osady, aby z okénka autobusu aspoň ochutnali bídu života slovenských Romů. Ve Velké Lomnici u Popradu by však tato turistika měla Romům prý také trochu pomoct.

Romská osada ve Velké Lomnici mluví za všechna podobná místa na Slovensku. Ve špíně, smetí a blátě tu žije kolem 1600 lidí. Práci má asi jedno procento z nich. Hygiena je luxusem, prádlo se pere ve stejných uličkách, kam obyvatelé osady chodí dělat ranní potřebu. Ani Romové tu přirozeně nejsou spokojení.

„Je jen otázka času, kdy tady vypukne epidemie,“ připouští jeden z nich a další jeho slova potvrzuje: „Je to na hanbu. A kdyby sem přijeli turisti, bude to další hanba. Celý svět se bude dívat, jak se žije na Slovensku.“

Starosta Velké Lomnice Peter Duda je v úřadu teprve od loňska, a tak má spoustu energie i nápadů. Myšlenka vodit turisty do romské osady vyvolala bezmála senzaci a do vesnice se slétli novináři ze všech stran. Starosta Duda však nechystá žádný disneyland.

Život mezi odpadky je v romské osadě každodenní rutinou

„Mělo by jít o organizování prohlídek romské osady tady ve Velké Lomnici,“ vysvětluje své plány. „Důvodem je, aby si lidé uvědomili, v jakých podmínkách tu Romové žijí. A na druhé straně by to mohlo motivovat Romy, aby si sami zlepšili své životní podmínky.“

Auto s logem Českého rozhlasu působí na Romy v osadě jako magnet. Sbíhají se a ochotně vyprávějí o svém údělu. Budou však stejně milí taky na zahraniční turisty, kteří si je budou chtít vyfotit a navíc jim nebudou rozumět? „Souhlasím s tím, aby turisté přijeli,“ prohlašuje muž, který se označuje za zástupce všech obyvatel osady. „Jen ať celý svět vidí, jak tu naši Romové žijí,“ dodává.

Podle starosty nebude mít obec z romské turistiky ani euro. Maximálně si něco vydělají samotní Romové, pokud mezi turisty najdou třeba nějakého donátora nebo sponzora. V minulosti už některé cestovní kanceláře brávaly turisty na „safari“ do okolí romských osad, aby si mohli udělat nějaké fotky.

Romové ve Velké Lomnici u Popradu se návštěv zahraničních turistů neobávají

Ve Velké Lomnici to bude jinak. Turisté nebudou Romy šmírovat z autobusu, ale prostě za nimi přijedou na oficiální, domluvenou návštěvu. Inspiraci pro své plány prý starosta obce čerpal například z Egypta nebo jihovýchodní Asie, kde místní cestovní kanceláře a samosprávy organizují pro turisty podobné prohlídky „reálného“ života.

Velká Lomnica leží jen kousek od vyhledávaných turistických cílů – Vysokých Tater, Popradu, Kežmarku nebo Levoči. Turistů je proto v regionu víc než dost a starosta už má i první zájemce o prohlídku osady. Turisté by mezi Romy mohli začít jezdit už letos v létě.

<p><iframe width="610" height="350" frameborder="0" scrolling="no" marginheight="0" marginwidth="0" src="https://maps.google.cz/maps?hl=cs&amp;q=velk%C3%A1+lomnica&amp;ie=UTF8&amp;hq=&amp;hnear=Ve%C4%BEk%C3%A1+Lomnica,+Slovensko&amp;brcurrent=5,0,0&amp;ll=49.425267,20.500488&amp;spn=1.250548,3.35083&amp;z=8&amp;iwloc=A&amp;output=embed">mapa</iframe><br /><small><a href="http://maps.google.cz/maps?hl=cs&amp;q=velk%C3%A1+lomnica&amp;ie=UTF8&amp;hq=&amp;hnear=Ve%C4%BEk%C3%A1+Lomnica,+Slovensko&amp;brcurrent=5,0,0&amp;ll=49.425267,20.500488&amp;spn=1.250548,3.35083&amp;z=8&amp;iwloc=A&amp;source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left">Zvětšit mapu: Velká Lomnica, Slovensko</a></small></p>
autor: vob
Spustit audio