Dub v Jablonném a jasan v Žamberku

Památné stromy Jana Davidová a ing. Pavel Kyzlik tentokrát hledali podél řeky Orlice. Zastavili se v Jablonném nad Orlicí. Tamější čtvercové náměstí je městskou památkovou rezervací. A na radnici mají nejstarší městskou pečeť.

JABLONNÉ NAD ORLICÍ – DUB

Památný dub roste v ulici pod náměstím, kterou se jezdilo přes Jamné do Slezska, ulice se také jmenuje Slezská.

I když je dub vedle silnice, obkružuje ho souvislá lavička obsypaná říčními oblázky.

Obvod dubu měří 555 centimetrů, stavba kmene připomíná sloup na čtyřech nohách. Uvnitř jsme našli dutý komín. Nepodložené odhady stáří stromu se udávají 700 let, ing. Pavel Kyzlik podle indicií opravuje na 500 let. Košatý dub vlaje větvemi s množstvím zdravých listů.

Dub je symbolem Němců.

Odbočíme k legendárnímu příběhu: Olympijští vítězové v Berlíně roku 1936 dostávali sazenice dubu. A tak čtyři můžeme najít i ve Spojených státech u atleta Jesse Owense.

Toto jméno je legendární v souvislosti s Hitlerovou demonstrativní olympiádou. Jesse Owens byl černochem a jeho německý kolega Lutz Long mu svou radou na startu rozběhů pomohl, Jesse pak ve finále vyhrál a druhý Lutz mu první gratuloval. Přátelství je zachyceno na fotografiích a ve filmech. Zatímco se všude v Berlíně ozývalo Sieg Heil, Owens a Long se vymykali nacistické ideologii. Po olympiádě se už nikdy neviděli. Long padl v roce 1943 ve 30 letech jako voják německé armády na Sicílii. Ještě předtím Owense požádal, aby se stal kmotrem jeho syna. A ve svém posledním dopisu před odjezdem do války napsal: "Nemyslím, že o mně ještě uslyšíš, Jessie. Ale najdi po válce, prosím, mého syna a pověz mu o našem přátelství."

"Chtělo to spoustu odvahy, aby se Lutz před Hitlerem se mnou spřátelil. Všechny mé trofeje se nevyrovnají tomuhle 24karátovému přátelství," řekl Američan.

Černý Američan Jesse Owens je pochován na hřbitově v dubovém lese v Chicagu.

ŽAMBERK - JASAN

Jasan v Žamberku - ještě neolistěný

Z Jablonného jsme se vydali do Žamberka. Vzácný, vysoký, ale skoro neviditelný jasan na neudržovaném parkovišti proti místní střední škole byl skryt i našim odborníkům. Jasan přestože je konec jara ještě není olistěný. On je vůbec takovým čtverákem, na podzim, když se rozhodne, tak za jediný den shodí celou svoji parádu.

Jasan v Žamberku roste asi 150 let, je vysoký více než 30 metrů a naměřili jsme v obvodu 490 centimetrů.

Podle nordické mytologie se z jasanu narodil první muž, z kterého stromu žena, ... uslyšíte.

Indiáni věří, že Bůh vstřelil šíp do jasanu a z něho se narodili lidé.

Řekové říkají, že jasan je zasvěcený Bohu války Areovi a ten měl oštěp i kopí z jasanu.

Vikingové věděli, že lodě z jasanu jsou nejbezpečnější.

U nás první lyže byly právě z jasanu. Jasanové dřevo je velmi pružné. Při výmyku na bradlech se držíte jasanového dřeva.

Listy z jasanu odpaří nejvíce vody.

V době nouze se listí z jasanu používalo jako potravina pro dobytek.


Zobrazit místo Staleté stromy na větší mapě

Sochaři rádi používají jasan pro pěknou kresbu dřeva, jasně viditelné letokruhy.


Pořad ČRo Pardubice podporuje Pardubický kraj pod záštitou náměstka ing. Romana Línka

autor: DAV
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.