Ostravští orlosupi se chystají na cestu do volné přírody

13. červen 2011

Ostravská zoologická zahrada se již třetím rokem zapojuje do projektu návratu orlosupa bradatého do Alp. Pokud vše dobře dopadne, budou další dvě mláďata vylíhnutá na konci zimy v ostravské zoo vypuštěna do volné přírody – tentokrát obě ve Francii.

Jedno mládě je vychováváno přirozeně svými rodiči, druhé, o které se jeho rodiče postarat neuměli, bylo několik dnů po vylíhnutí v rámci spolupráce mezi zoologickými zahradami, podobně jako v loňském roce, převezeno do Zoo Praha. Zde o něj starostlivě pečuje tamní samec orlosupa. Obě mláďata byla koordinátorem chovu orlosupů bradatých Hansem Freyem určena pro vypuštění v západní oblasti francouzských Alp, konkrétně ve Vercors. Do této oblasti bylo již jedno ostravské mládě vypuštěno v loňském roce.

Mládě odchovávané v Ostravě se vylíhlo 9. března a je to samička. Zítra, tj. v pondělí 13. června, v dopoledních hodinách ji budeme převážet do Prahy, odkud ji kolegové z pražské zoo spolu s druhým mládětem vylíhlým 14. března, jehož pohlaví není zatím známé, odvezou na místo vypuštění.

Projekt vypouštění mláďat odchovaných v lidské péči do alpské přírody, kde byli orlosupi vyhubeni na začátku minulého století, trvá již od roku 1978. Je do něj zapojeno přes 35 evropských zoologických zahrad, včetně naší, dále správy národních parků v Alpách, Světový fond na ochranu přírody (WWF) a také speciálně pro orlosupy zřízené chovné stanice.

Poprvé se do něj Zoo Ostrava zapojila v roce 2009, kdy se zde podařilo jednomu z párů orlosupů odchovat historicky první mládě. Toto bylo následně vypuštěno v Národním parku Mercantour ve francouzských Alpách. V roce 2010 to byla již mláďata dvě. Jedno tedy bylo vypuštěno ve Vercors, druhé v centrálním Švýcarsku.

Jedním ze základních cílů moderních zoologických zahrad je přispět k zachování biologické rozmanitosti zapojením do záchranných chovů ohrožených druhů zvířat v lidské péči. Vypouštění mláďat odchovaných v lidské péči do volné přírody je konkrétní pomocí, resp. konkrétní nápravou škod způsobených přírodě lidskou činností. Kromě orlosupů poskytuje naše zoo zdarma i další mláďata k posílení divokých populací. Jedná se o mláďata sovy pálené (od r. 1995 již 282 mláďat), sýčky obecné (od r. 2003 37 mláďat), supa hnědého (1 mládě), kočky divoké (2 mláďata) a rysa karpatského (2 mláďata).

autor: Zoo Ostrava
Spustit audio