Indie se představuje na plátnech obrazů

13. červen 2011

Pod názvem Monuments of India probíhá v Galerii Jakubská unikátní výstava obrazů, které zachycují kulturní dědictví Indie. Návštěvníci si mohou vedle sebe prohlédnout pomník Tádž Mahal, označený za jeden ze sedmi divů světa, nebo další známé monumenty.

Tajuplná, krásná, usměvavá, bohatá, ale i katastrofálně chudá. Taková je tvář jedné z nejkrásnější a druhé nejlidnatější země o velikosti kontinentu. Indie. V průběhu dějin zde vzniklo množství památek, které jsou součástí světového kulturního dědictví.

Prohlédnout si je touží i majitel Galerie v Jakubské Alexandr Oniščenko, který je obrazy nadšený: "Indie je můj dávný sen a opravdu toužím vidět tuto nádhernou zemi. Výstava ve mně tu chuť jen umocňuje. Opravdu ji musíte vidět," dodává.

Výstavu navštívil také Indický ambasador v Praze pan Srivastava, který na svou zemi zavzpomínal: "Návštěvníci tu mohou vidět ty nejkrásnější památky, které Indie má. V Indii se snoubí mnoho tradic a kultur a stejné to je i s chrámy, které oslavují především život."

Jak nám prozradil Martin Hříbek, profesor Univerzity Karlovy, výstava nebude zdaleka poslední. "Toto je jeden z prvních počinů Indického kulturního centra, které bylo nedávno otevřeno a také bych chtěl pozvat na další, kterou připravujeme v nejbližší době," prozrazuje.

Výstava probíhá pod záštitou Indické ambasády v Praze a ve spolupráci s Indickou radou pro kulturní vztahy Nové Dillí.

autor: Miroslav Dvořák
Spustit audio