V Ústí od března funguje poradna pro obyvatele sociálně vyloučených lokalit

13. červen 2011

Přes osmdesát lidí už vyhledalo od března pomoc ústecké poradny pro občanství, občanská a lidská práva. Její pracovníci pomáhají těm, kteří žijí v tzv. sociálně vyloučených lokalitách.

Jde tedy převážně o lidi, kteří nemají práci, mají malé nebo žádné příjmy a mají i problémy s bydlením. Poradna má zajištěný provoz na tři roky z evropských fondů. Podle odhadů by za tu dobu měla pomoci více než šesti stovkám lidí.

Ústecká poradna pro občanství, občanská a lidská práva je sedmou v České republice a třetí v Ústeckém kraji - další jsou tu v Děčíně a Varnsdorfu.

Pracovníci poradny nabízejí své služby v Předlicích, Krásném Březně, na Střekově, v Novém světě a Mojžíři. Nejčastěji se na ně s žádostí o pomoc obracejí lidé z Předlic.

Ve většině případů se poradna zabývá předluženými rodinami: „Rodina už je v evidenci exekutora, takže má exekuční příkaz nebo platební rozkaz, následně se objevují nedoplatky u leasingových společností. V takových případech se snažíme dodržet odvolací lhůtu a podat nějaký opravný prostředek a snažíme se s těmi společnostmi nebo exekutorem dohodnout na splátkovém kalendáři.“ vysvětluje vedoucí poradny Lenka Balogová.

Pomoc najdou i ty rodiny, rodiny, které mají dítě v ústavní výchově nebo jim to hrozí. Poradna v takových případech spolupracuje se sociálními pracovnicemi ústeckého magistrátu. Snaží se zajistit lepší podmínky pro bydlení a především práci aspoň jednomu z rodičů.

„Vyhledáváme zaměstnání, telefonujeme k zaměstnavateli, snažíme se klienta připravit na vstupní pohovo a doprovázíme také k pohovoru.“ Říká Lenka Balogová a dodává: „Snažíme se klienta přinutit k tomu, aby přemýšlel o své situaci a sám si nastavil reálné kroky, které je schopen splnit.“

autor: hau
Spustit audio