Technicky nadaní papoušci kea

13. červen 2011
Monitor

Horští papoušci kea v přírodě nástroje nepoužívají. K řešení experimentálních technických problémů se ale přistupovali stejně zdatně jako šikovností proslulé vrány.

Papoušci a příslušníci čeledi krkavcovití jsou považováni za nejinteligentnější skupiny ptáků. Vrány novokaledonské (Corvus monduloides) se proslavily sofistikovaným užíváním nástrojů jak v přírodě, tak během vědeckých experimentů. U volně žijících papoušků kea (Nestor notabilis), kteří obývají hory Jižního ostrova Nového Zélandu a živí se masem uhynulých zvířat, zatím používání nástrojů nebylo pozorováno. Papoušci chovaní v zajetí však manipulaci s nástroji za účelem získání chutné odměny s přehledem zvládají.

Technické schopnosti obou druhů nyní srovnávali etologové z Vídeňské univerzity. Šest papoušků kea a pět vran novokaledonských postavili před takzvaný Multi Access Box z průhledného plexiskla. Každá ze čtyř svislých stěn obsahovala jednu přístupovou cestu k pochoutce zavřené uvnitř boxu. Ptáci si mohli vybrat, jestli zatahají za lanko, přitáhnou háček, otevřou vhozením kuličky nebo použijí dlouhou tyčinku. Jakmile si vybrali a dostali se k lahůdce, vědci tento vstup zablokovali a ptáci museli přijít na jiné řešení. Celý proces se pak dále opakoval a náročnost úkolu se zvyšovala. Využít všechny čtyři přístupové cesty dokázal pouze jeden pták z každé skupiny, tedy jeden papoušek a jedna vrána.

Experiment ukázal, že co do inteligence si papoušci kea s vránami nijak nezadají. Rozdíly v efektivitě plnění jednotlivých úkolů vyplývaly z anatomie - papouškům dělalo největší problém manipulovat s dlouhou tyčinkou. Jejich zakřivený zobák se k tomu nehodí, což je také zřejmě důvodem, proč keové v divočině nástroje nepoužívají. V zajetí však svůj handicap dokážou překonat. A co činilo největší problémy vranám? Tito ptáci s tyčinkami manipulují i v přírodě, naopak zcela cizí jim bylo přitažení dvířek za háček.

Zdroj: Universität Wien

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.