Lidé ve Vyskytné nemohou větrat, nedaleká kompostárna opět zapáchá

13. červen 2011
Zprávy z

Vyskytnou nad Jihlavou se opět šíří nesnesitelný zápach. Může za to kompostárna na kopci nad obcí, kterou provozuje společnost SETRA.

Otevřít v horkých dnech okno je ve Vyskytné nad Jihlavou nemožné. Kvůli silnému zápachu z kompostárny totiž lidé nevětrají, protože by pak podle svých slov puch z domu nedostali. Zapáchající areál provozuje společnost SETRA, která si tam podle starosty Petra Böhma dělá co chce. "Třeba minulý týden jsme byl svědkem toho, jak řidiči přivezli na kompostárnu kaly z masokombinátu z Kostelce. Vůbec je ale nepromíchali se zeminou, tak jak by měli a odjeli. Člověk se pak nemůže divit, že to tady tak neskutečně smrdí," rozčiloval se starosta. Za pravdu mu dává i Darina Čermáková, která před třemi lety dokonce zorganizovala proti kompostárně petici. "Představte si, že položíte do kuchyně na několik dní maso a necháte ho tam na sluníčku. Přesně tak to tady v horkých dnech zapáchá. Vždyť já nemůžu pověsit ani prádlo na zahradu a to nemluvím o dětech, kterým se z toho smradu dělá zle," zlobila se žena.
Město nyní připravuje trestní oznámení na společnost SETRA, která s nikým nekomunikuje. "Navíc jsme přisli na to, že kompostárna stojí na jiných pozemcích, než by měla. Požadujeme proto po stavebním úřadu v Jihlavě, aby to napravil a provoz SETŘE zakázal," řekl Regionu Petr Böhm.
Vedení stavebního úřadu se ale brání a tvrdí, že v ničem nepcohybil a kompostárna stojí tam, kde má.

autor: Lucie Maxová
Spustit audio