Letadlo se vzácným nákladem se vydalo na cestu

15. červen 2011

Po měsících příprav začal ojedinělý projekt Návrat divokých koní. Na trasu Praha-Kbely – Kazaň – Novosibirsk – Khovd se armádním letounem CASA vydal včera v 15 hodin vzácný náklad. Do domova svých předků jím směřují čtyři koně Převalského.

Kůň Převalského, poslední divoký kůň vůbec, byl ve volné přírodě vyhuben na přelomu 60. a 70. let minulého století. Na jeho přežití v lidské péči se významně podílela také Zoo Praha. Ta od založení v roce 1959 vede celosvětovou plemennou knihu tohoto druhu.
První pokusy o návrat koní zpět do mongolské přírody začaly v 90. letech minulého. Zoo Praha se v letech 1998 a 2000 zapojila předáním čtyř koní, kteří byli v rámci zahraničních transportů dopraveni do oblastí Tachin Tal a Hustain Nuru. Mimo to se Zoo Praha dlouhodobě angažuje i přímo v Mongolsku, zejména podporou strážců v Tachin Talu.

„V posledních letech transporty koní Převalského do Mongolska ustaly, přestože by pro posílení stávajících populací byly potřebné,“ říká iniciátor projektu Návrat divokých koní, ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. „ Proto jsme se rozhodli, že právě letos, v roce 80. výročí Zoo Praha, uskutečníme vlastní transport, první svého druhu v historii.“

Letadlo se připravuje na  vzácný náklad

Samotná akce začala v úterý 14. 6. 2011 v časných ranních hodinách v areálu chovné a aklimatizační stanice Zoo Praha v Dolním Dobřejově na Benešovsku. Vybraní koně byli citlivě umístěni do přepravních beden a naloženi na nákladní vůz. Po převozu na letiště Kbely byly bedny přemístěny do vojenského letounu. K přepravě koní a čtyř členů doprovodu je použit vojenský dopravní letoun CASA C-295M z 24. základny dopravního letectva Armády ČR v Praze Kbelích.

Před odletem se uskutečnil krátký briefing za účasti vzácných hostů – armádního generála Vlastimila Picka, primátora hl. m. Prahy Bohuslava Svobody, velvyslance Mongolska v ČR J. E. pana Tsoggerela Surena, náměstka ministra MŽP Tomáše Tesaře, velitele základny letectva Kbely Plk. Jiřího Vávry, zástupce sponzora transportu paní Barbory Rappaport (Komerční banka) a mnoha dalších.

Nakládání koní do letadla

Náročný transport plánuje dvě mezipřistání: ve 21.10 LSEČ v Kazani a v 03.45 LSEČ v Novosibirsku. Na letišti v Khovdu letadlo přistane ve středu 15. 6. asi v 8.00 LSEČ (14.00 tamního času). Do rezervace Khomiin Tal převeze koně i doprovod nákladní automobil.
Hřebec Matyáš a klisny Lima, Kordula a Cassovia se ještě ten den dotknou země, odkud pocházejí jejich předkové.

Aktuální informace zveřejňujeme na facebookovém profilu Návrat divokých koní (www.facebook.com/prevalaci) a na internetových stránkách Zoo Praha.

Nakládání koní do letadla
autor: Zoo Praha
Spustit audio