V zooparku se vylíhlo 11 mláďat vzácných ibisů skalních

15. červen 2011

V první polovině května se v Podkrušnohorském zooparku vylíhlo 11 mláďat vzácných ibisů skalních.

Tento kriticky ohrožený druh ptáků z řádu brodivých se vyskytuje pouze v Maroku, Turecku a Sýrii. V Evropě byl zcela vyhuben již před 300 let. V současné době žije ve volné přírodě méně ibisů skalních než v zoologických zahradách. Právě zoologické zahrady jsou zapojeny do reintrodukčního programu, který má za cíl obnovit populaci ibisů v rakouských Alpách.

Zoopark chová ibisy skalní od roku 1994. První chovnou skupinou byli tři samci a jedna samice ze Zoo Vídeň, v roce 2001 byl chov rozšířen o další chovné ptáky z pražské zoo. Celkem bylo v Chomutově odchováno již více než 50 mláďat.

V současné době jsou mláďata zcela odkázána na péči rodičů. Samec i samice se dělí nejen o sezení na vejcích ( inkubace trvá 26 dní) ale i o pravidelné krmení mláďat. Zhruba po dvou měsících mláďata opouštějí hnízdo. O jejich dalším umístění rozhodne koordinátor chovného programu EEP ze Zoo Innsbruck. V minulosti byla mláďata odchovaná v zooparku umístěna například v německé Zoo Hannover nebo v holandské Zoo Dierenrijk.

autor: Podkrušnohorský ZOOPARK Chomutov
Spustit audio