Kameny připomenou zavražděné za holocaustu

15. červen 2011

31 kamenů zmizelých, takzvaných stolpersteine, najdou lidé do pátku na 17 místech v Olomouci. Za Židy, kteří byli během druhé světové války zavražděni v koncentračních táborech, je položí jejich příbuzní. Text vyrytý do destiček na povrchu dlažebních kostek připomene, kdo v domě žil a jaký byl jeho osud. Na kladení kamenů přijeli příbuzní například z Izraele, Austrálie či Nového Zélandu.

Kameny, které připomenou zemřelé Židy, tvoří jen zlomek z celkového počtu obětí. Další nemají příbuzné, kteří by se o to postarali. Zatímco před druhou světovou válkou čítala Židovská obec v Olomouci zhruba 2500 členů, po válce jich bylo 200 a nyní už jen asi 150. Obec nyní zpracovává databázi lidí židovského původu, kteří žili před 2. světovou válkou v Olomouci. Zatím obsahuje zhruba 100 jmen

Stolpersteine, obrazně kameny, o které se má se zakopnout, patentoval německý výtvarník Gunter Demnig v roce 1993. O několik let později vsadil první kameny do dlažby v Kolíně nad Rýnem a v Berlíně. Kamenné desky se vkládají do dlažby před domy, jejichž obyvatelé zahynuli v nacistických koncentračních táborech. Desetitisíce se jich nacházejí asi v 600 evropských městech.

V České republice začalo kladení kamenů v Praze a Kolíně v roce 2008 a pokračovalo například v Brně, Ostravě, Neratovicích, Teplicích či Třeboni.

Radka Kvasničková

autor: kor
Spustit audio