Město jako překážková dráha

15. červen 2011

Proč jít po chodníku nebo jet po silnici, když to jde taky saltem přes zídku nebo kolem po zábradlí? Úterní Čajovna s Jarkou Haladovou a Ivou Jonášovou vám tentokrát představí ty, kdo nedělní městkou procházku nebo vyjížďku pojímají právě poněkud extrémněji, tedy vyznavače parkouru nebo street BMX.

Parkour (někdy též Le Parkour a také jako zkratka PK) neboli l’art du déplacement (umění pohybu / umění přemístění) je disciplína francouzského původu, jejímž základem je schopnost dostat se z bodu A do bodu B (a také zpět) bezpečně, plynule a účinně za použití vlastního těla. Tolik citace z Wikipedie, podle které by se mohlo zdát, že parkour provozujeme vlastně všichni – stačí jít pěšky do práce. Většinou ale sledujeme upravenou cestu, i když k našemu cíli vede oklikou. Parkourista na to jde jinak. Nebojí se překážek, díky své mrštnosti, zdatnosti i psychické odolnosti je překonává. Stojí mu v cestě lavička? Přeskočí ji. Zeď? Vyskáče na ni. I když se v parkouru opakují určité techniky – hlavně dobře zvládnutý skok a dopad – je každá další překážka novou výzvou. Tuto výzvu přijmout a jen za pomocí svého těla se dostat dál, o to v parkouru jde.

Největší hvězdou světového parkouru a zároveň jeho propagátorem je Francouz David Belle. Při sledování jeho výkonů naskakuje husí kůže a zároveň se vkrádá otázka, jestli je tohle všechno opravdu možné…Skoky ze střechy na střechu, spidermanovský pohyb po kolmé stěně, salta, kotouly, to vše v tempu, v plynulé, elegantní a přitom efektivní cestě městským prostorem….

02165399.jpeg

Podívejte se na Davida Bella a jedno z jeho videí na serveru youtube!

David Belle sice do úterní Čajovny nepřijde, ale protože se parkour rozvíjí i u nás, mohli jsme pozvat místní vyzyvatele překážek. O své vášni promluví Václav Forman, který vede tréninky pražské parkourové party. www.parkour.cz

Koho dalšího kromě Václava Formana ve studiu přivítáme, to v tuto chvíli neprozradíme. Buďte si ale jistí, že je to "bmx mašina na triky" a bude mluvit o tom, co všechno se dá - nejen ve městě - dělat na kolech.

02165398.jpeg

Čajovnu o parkouru a extrémním BMX vysíláme v repríze v úterý 21. června.

Spustit audio