První zemědělství nezlepšilo kvalitu života

16. červen 2011
Monitor

Všude tam, kde se před 10 000 let objevilo zemědělství, nastal stejný jev: zdraví lidí se zhoršilo a jejich průměrná výška se dočasně snížila.

Závěr studie antropologů z Emory University odporuje rozšířenému názoru, že přechod od životního stylu lovců-sběračů k zemědělství byl jednoznačně pozitivní událostí. Tato představa vychází z předpokladu, že stabilní zdroje potravy musely mít kladný vliv na lidské zdraví. Ve skutečnosti však první zemědělci trpěli nedostatkem některých živin, měli problémy se zuby a hůře se přizpůsobovali stresu. Příčinou byla příliš jednostranná strava a v případě neúrody také období hladu. Trvalá sídliště s vysokou hustotou lidské populace i domácích zvířat navíc usnadňovala šíření infekčních chorob.

Tento trend vědci už dříve popsali u 19 z 21 dávných společností, které prodělaly přechod k zemědělství. Nová studie ověřila dříve získaná data a porovnala je s výsledky dalších vědeckých prací, které zkoumaly celé lidské kostry. Známky horšího zdraví a menší výšku vědci objevili v populacích prvních zemědělců z Evropy, Afriky, obou Amerik, Číny a jihovýchodní Asie. "Kulturně jsme zemědělští šovinisté. Myslíme si, že produkce potravin je vždy blahodárná, ale celý obraz je ve skutečnosti mnohem komplexnější," říká spoluautor studie George Armelagos. Za zemědělství podle něj lidé platí vysokou cenu, zejména pokud jde o různorodost živin. I dnes pochází asi 60 % našeho kalorického příjmu z pouhých tří plodin - kukuřice, rýže a pšenice.

Zdroj: Emory University, Economics & Human Biology

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.