Nový hřib vypadá jako houba. Ale mořská

16. červen 2011
Monitor

V pralesích Bornea vědci objevili nový druh hřibovité houby. Podobnost s našimi hříbky však nečekejte.

Houbu Spongiforma squarepantsii objevili biologové ze Sanfranciské univerzity v pralesích Lambir Hills v Sarawaku. Má nápadně oranžovou barvu a vůni, která se dá popsat jako nejasně ovocná nebo silně zatuchlá. Přestože patří do čeledi hřibovitých hub, nemá ani klobouk ani nožičku. Svým tvarem a děrovanou strukturou připomíná spíše mořské houby. Předkové nově objeveného druhu hřibovitý tvar těla měli, ale přišli o něj během evoluce, což u hub není nic výjimečného. Klobouk na nožce chrání spory před vyschnutím a zároveň usnadňuje jejich šíření větrem. V pralesním vlhkém prostředí jsou však výhodnější gelovité spory, které snadno absorbují vlhkost ze vzduchu a klobouk ke své ochraně nepotřebují.

Spongiforma squarepantsii je teprve druhým známým zástupcem rodu Spongiforma. Ten první jménem Spongiforma thailandica, který byl v roce 2009 objeven v pralesích Thajska, se od nově popsaného druhu se liší barvou i vůní. Vědci nevylučují, že podobně charismatických a dosud neznámých hub se pralesích jihovýchodní Asie může skrývat mnohem více.

Zdroj: ScienceDaily

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.