Největší skládka v Ústeckém kraji dosluhuje

16. červen 2011

Už více než patnáct let slouží obcím v Ústeckém kraji největší řízená skládka odpadu na katastru obce Želechovice. Její životnost bude kratší než plánovaných padesát let, obce a města produkují více odpadu než se původně počítalo. Tvrdí to alespoň sdružení obcí SONO, které se na Litoměřicku nakládáním s odpady zabývá.

Skládka odpadů vznikla z iniciativy sdružení obcí pro nakládání s odpady (SONO) Litoměřicka v roce 1995 v bývalém dole na vápenec. Skládka, provozovaná dceřinou společností sdružení SONO Plus slouží k ukládání povolených odpadů z převážné části Litoměřicka i některých přilehlých regionů.

Její životnost měla být 50 let, říká předseda sdružení Ivo Hynl a hned k tomu dodává: „Dneska to vypadá už trochu jinak – na začátku jsme ukládali 20 tisíc tun odpadu ročně, v současné době ukládáme 60-70 tisíc tun.“

Obce a města produkují stále více odpadu, zvýšilo se i tempo ukládání, skládka se tak v životnosti dostává do třetí závěrečné fáze. „První část byla rekultivována, druhá se rekultivuje a na tu třetí se ukládá. Mimo to pochopitelně tam vznikly další provozy, jako je třídění zemin, využívání skládkového plynu na výrobu elektrické energie, zahájili jsme provoz kompostárny... Ta skládka žije a funguje ku prospěchu obcí.“ říká Ivo Hynl.

Sdružení obcí SONO má se skládkováním další záměry. „V rámci toho, že jsme se pustili do zpracování bioodpadu formou kompostu, uvažujeme o dobudování fermentační jednotky, kde bychom vhodnou skladbou bioodpadu do fermentoru získali a dosušili materiál, který by mohl sloužit jako palivo.“ vysvětluje plány sdružení Hynl.

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio