Čeští policejní psi rozeznají jednovaječná dvojčata

17. červen 2011
Monitor

Autoři kriminálních seriálů by měli zbystřit pozornost. Čeští policejní psi dokázali to, co se zatím pokládalo za nemožné. Po čichu rozlišili jednovaječná dvojčata.

Jednovaječná dvojčata jsou geneticky identická a v testech DNA se nedají dostatečně spolehlivě rozlišit. Práci kriminalistů zatím neulehčovali ani cvičení psi. Z dosavadních studií vyplývalo, že dvojčata, která žijí ve stejném prostředí, mají identický tělesný pach a psi je nedokážou rozeznat. Tým českých forenzních expertů však dal policejním psům šanci. Trojici speciálně cvičených německých ovčáků vědci nechali očichat pach jednoho z jednovaječných nebo dvojvaječných dvojčat. Psa potom vyslali k sadě vzorků, mezi nimiž měl tuto osobu najít. V sadě byly vzorky pachů cizích lidí i druhého dvojčete.

Výsledky experimentu jsou až šokující. Každý pes prošel dvanácti testy a v každém z nich dokázal identifikovat správné dvojče bez ohledu na to, jestli bylo jednovaječné nebo dvouvaječné. Kriminalisté se tedy mohou zaradovat - jak se zdá, jejich němečtí ovčáci dokážou jednovaječná dvojčata rozlišit i případě, že žila na stejném místě a jedla podobné jídlo.

Zdroj: PLoS ONE

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.