V Teplicích se objevily Kameny zmizelých

17. červen 2011

Kámen zmizelého. V podstatě jde o dlažební kostku, na jejíž horní straně je mosazná destička s vyrytými informacemi o konkrétní oběti holocaustu. Vždy je umístěna tam, kde dotyčný žil do doby, než byl zatčen a odvlečen do koncentračního tábora.

Kameny zmizelého mají ještě jednu pozoruhodnou vlastnost. Pokud si totiž chcete přečíst drobný nápis na kamenu, musíte se zastavit a mírně se poklonit. Zmizelému tím tak prokážete úctu.

V celé Evropě je takových kamenů na třicet tisíc. V Čechách jsou v Praze, Olomouci nebo Neratovících. Osm jich bylo tento týden vsazeno do chodníků také v Teplicích.

Vlastnoručně je tam zasadil autor projektu a německý výtvarník Günter Demnik z Kolína nad Rýnem. Jeden z nich je od 15. června v Krupské ulici v Teplicích. Na mosazné destičce je název Zde bydlel Hugo Löbl, narozen 1875, deportován 1941 do Lodže, zavražděn 19.2. 1942 tamtéž.

Umělcovu snahu v Německu podpořilo sdružení Stolperstein, což je v překladu Kámen o který se klopýtá. V Čechách vznikla před čtyřmi lety česká pobočka. „Začali jsme to v Praze a tak jak ten projekt rostl, tak se nám začali ozývat zájemci z dalších měst... Budeme v tom pokračovat seč nám budou síly stačit.“ říká její zakladatel David Kraus.

V Teplicích je umístěno osm Kamenů zmizelých a nejsou poslední. Nemají ale upomínat jen na židy, jejichž život skončil v koncentračních táborech, vysvětluje jednatel Židovské obce Teplice Alexander Lebovič: „Obnovují se možnosti vzpomínek na lidi, kteří zahynuli v rámci holocaustu. Nejde jen o Židy, ale i o další skupiny lidí – homosexuály, Cikány a podobné skupiny. Dnes dozrál čas, aby se tyto kameny objevily i u nás v Teplicích.“

Kdy bude následovat druhá etapa a kolik Kamenů zmizelých se v budoucnu v Teplicích objeví, zatím není jasné.

Na nákup prvních osmi kamenů přispěl teplický magistrát. Jeden Kámen zmizelého stojí 95 Eur. V ceně je jak samotný kámen s mosaznou destičkou a vyrytým nápisem, tak cesta Güntera Demnika na konkrétní místo, kde ji sám autor pokaždé instaluje.

autor: Jan Beneš
Spustit audio