Aga Zaryan vydala nové album

17. červen 2011

Polská zpěvačka Aga Zaryan vydala novou desku, David Dorůžka na ní tentokrát nehraje.

Zpěvačka, jejíž hlas asi nejvíce připomíná Dianu Krall, vydala jako první Polka své předchozí album u Blue Note Records. Deska Looking Walking Being (2010) bodovala u kritiky i publika a za svůj úspěch vděčila především vynikajícím sidemanům: Michał Tokaj (piano), Michał Barański (kontrabas), Łukasz Żyta (bicí), David Dorůžka (kytara) a skvělý Munyungo Jackson (perkuse). S touto kapelou rovněž Zaryan vystoupila (ovšem bez perkusí a s přizvaným trumpetistou) na Jazzu na Hradě v únoru.

Většinu skladeb pro nové album A Book Of Luminous Things složil opět pianista Michał Tokaj, kapela se však proměnila, když Żytu nahradil Darek Oleszkiewicz a Dorůžku americký kytarista Larry Koonse, který je známý i ze spolupráce s Dianou Krall, s níž bývá Zaryanová ponejvíce srovnávána. Dorůžka však s kapelou kontakt neztratil; jednak s ní v Polsku koncertuje a pro nový snímek také složil skladbu This World.

02366290.jpeg

A Book Of Luminous Things má poměrně silný koncept, protože většina kompozic vznikla zhudebněním veršů slavného polského básníka Czesława Miłosze (držitele Nobelovy ceny). Dorůžkova skladba vznikla rovněž na Miłoszův text, přítomny jsou ale i verše jiných Zaryaniných oblíbených autorů, jako jsou Anna Świrszczyńska, Jane Hierschfield nebo Denise Levertov.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.