Na svátku luk se soutěžilo s kosou

19. červen 2011

V Horní Světlé pod Luží, nejvyšším vrcholem Lužických hor, se o víkendu uskutečnila slavnost lužickohorských luk. Sjeli se na ní studenti lesnických a zemědělských škol z celého Libereckého kraje a taky klienti Terapeutické komunity z Nové Vsi u Chrastavy.

Na slavnostech se soutěžilo třeba v poznávání lučních květin. Soutěž připravili odborníci z Chráněné krajinné oblasti Lužických hor. Formou soutěže bylo i vytváření vazeb z lučních květin. Nekrásnější vytvořila Markéta z hejnické střední školy. „Složila jsem různě barevné luční květiny a traviny do spirály, aby držely tvar,“ popisuje budoucí zahradnice.

Na slavnostech byl i ekojarmark a prodávala se tam keramika, šperky, obrázky a košíky. Vytvářeli je zdravotně postižení lidé v chráněných dílnách a taky klienti Terapeutické komunity z Nové Vsi u Chrastavy.

Ochránce přírody Tomáš Besta připomněl, proč se slavnosti lužickohorských luk pořádají. „Abychom veřejnosti ukázali problematiku horských luk, jejich neudržování a pustnutí. Proto jsem slavnosti pojali jako soutěžní den, kdy je hlavním bodem sekání kosou. Dále exkurze na chráněné území Brazilka a na blízké chráněné území v Německu, kde rostou druhy, které u nás už vymizely,“ vysvětlil.

Spustit audio