Jindřichohradecká radnice projednávala s občany revitalizaci parku

21. červen 2011

Revitalizace městského parku v Jindřichově Hradci počítá s odstraněním až třetiny stromů. A to není konečné číslo. Zatímco celkový charakter parku tak, jak ho vybudovali v 19. století, zůstane zachován, aleje se v navrhované studii obmění výsadbou nových stromů.

„Důležitou součástí je alej, parku dává hlavní formu. Je to klasický promenádní park 19. století, kde základním prvkem je osa s průhledem na pomník Jana Husa lemovaná pravidelnými alejemi. Aleje jsou dnes v přestárlém a velmi špatném stavu, takže ohrožují bezpečnost lidí a je potřeba je vyměnit,“ uvedl architekt Jaromír Kosnar.

Aby se dodržel architektonický ráz parku, musí se podle Kosnara stromy v alejích vyměnit najednou: „Pokud pořád chceme mluvit o alejích, o pravidelně uspořádaných, dlouhých liniích stromů, pak je potřeba je vyměnit najednou v celku, aby byly tvořeny jedním druhem stromů. Bude tak dodržena původní architektonická kvalita, jak byla založena v 19. století a jak je dodnes oceňována a proč je park památkově chráněn.“

Na pondělní veřejné projednávání tohoto projektu se dostavilo kolem 30 lidí. Mnohým z nich právě tento přístup vadí. Podle dotázaných se naruší mikroklima parku na mnoho let, než vysazené stromky dorostou do své výšky.

Nejen tyto poznámky chce město zohlednit při zpracování konečného návrhu, řekl Vladimír Krampera, vedoucí odboru rozvoje města: „Předpokládáme, že bychom chtěli v letních měsících toto provést, aby návrh mohl být v srpnovém zastupitelstvu projednán.“

V městském parku má vzniknout například hřiště na pétanque, současný bazének by se mohl změnit na plochu s vodotrysky, do parku se dají hodiny, poteče tam pitná voda, vznikne více míst k sezení.

Kolik celá revitalizace parku v Jindřichově Hradci bude stát, to zatím nikdo neví. Projekt je totiž ve fázi návrhů. Co je jisté, letos práce určitě nezačnou.

autor: Jiří Čondl
Spustit audio