Stanislav Peleška radí - 22. června

22. červen 2011
Stanislav Peleška radí

PLEVELY A BYLINKYJedno starší české úsloví je zcela pravdomluvné, když říká: "Není na světě rostlina, která by na něco nebyla."

A poznáme-li a prohlédneme si mnohé plevely, se kterými máme "problémy" od jejich vyrašení na jaře, po celoletní likvidaci třeba sekáním, až do podzimního úklidu zahrady nebo trávníku, snadno zjistíme, že dokonce patřívaly mezi významné léčivky. Tak alespoň deset příklad, třeba i z homeopatie:

Bršlice kozí noha - také podágrová bylina - jeden z nejobávanějších plevelů se používal od středověku speciálně jako lék proti dně neboli podágře.

Kerblík třebule - také kerblík lesní - se používá jako čerstvý list ve francouzské kuchyni do omáček a k posypání vaječných a rybích jídel.

Jitrocel (kopinatý, velký) - se tradičně používají jako prostředek proti kašli (j. kopinatý), protože šťáva z něj rozpouští hleny, listy se dávají na mělké menší rány: j. velký na desinfekci rány a potom j. kopinatý na hojení rány.

Angeliky, neboli děhely jsou obávanými invazivními plevely, mají antibakteriální a protiplísňové účinky, rozpouštějí hleny, dochucují se jimi likéry.

Bolehlav plamatý byl příčinou smrti Sokratese (popisuje Platón), byl používán jako smrtící jed. Ve zvládnutém léčitelství se užívá proti depresím, mdlobám a při premenstruačním syndromu.

Svízely mají stahující a uklidňující účinky, jsou užívány k barvení látek. A mezi nimi mařinka vonná uvolňuje kumarin, jenž má uklidňující aromatický účinek v čajích.

Hluchavky bílé i skvrnité a žluté nám lehce uvolňují pyskovité květy, které se po usušení přidávají do čajových směsí nebo se z nich vaří chutné čaje.

Pelyňky dochucují vermuty (Absint) a stále jsou vynikajícími léky při nadměrné tvorbě žluči a při žaludečních problémech.

Pampeliška - smetanka lékařská se používala v lékařství od nepaměti. Působí močopudně (také při jarní a podzimní čistící kůře), proti revmatizum, aktivuje ledviny a odstraňuje odpadní látky z těla. Ze šťávy z květů se dá připravovat jejím zahuštěním pampeliškový "med".

Třezalka tečkovaná neboli bylina svatého Jana, také zvaná čarodějný plevel. Třezalka je velmi dlouho v oblibě jako antidepresivum, protože se může používat po mnoho měsíců. Léčí rány a má zjemňující účinek na kůži.

autor: Stanislav Peleška
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.