Osm let odolávají obce na Litoměřicku snaze těžařů otevřít pískovnu

22. červen 2011

Už více než osm let odolává několik obcí na Litoměřicku snaze těžařů otevřít v kotlině mezi Lovosicemi a Bohušovicemi pískovnu. Do největších problémů se kvůli tomu dostala obec Keblice, které v dlouholetém soudním sporu s těžební společností hrozí, že přijde o peníze.

Tehdejší vedení Keblic s otevřením lomu souhlasilo. Bývalý starosta Rudolf Vrecko, který pak v červnu 2004 odstoupil, tehdy podepsal s firmou smlouvu o těžbě. Podle nynější starostky Naděždy Štětinové tak učinil pouze sám za sebe, protože smlouvu neprojednali zastupitelé.

Pozdější vedení obce bylo proti těžbě a věc se tak už před pěti lety dostala k soudu. Spor se táhne dodnes, už byl nejen u okresního, ale i u krajského soudu, který ji vrátil znovu k litoměřickému soudu. Ten před několika dny potvrdil původní verdikt z roku 2007, podle kterého má obec zaplatit těžební společnosti Jampílek více než milión dvě stě tisíc korun za náklady vynaložené na přípravu těžby. Obec se chce proti rozhodnutí znovu odvolat a smlouvu rozporovat.

Smlouva sice nebyla keblickými zastupiteli schválena a podle zákona o obcích nebyla platným právním úkonem, ale jen o něco později na následujícím zasedání však zastupitelstvo konstatovalo, že smlouvu respektuje - jinak by obec musela platit. Podle soudu byl pak předmět smlouvy nejméně půldruhého roku plněn a firma v dobré víře, že bude moci těžit, vynaložila peníze na přípravu těžby. Což jí bylo znemožněno. Proto jí má obec náklady uhradit.

Nové vedení obce uspořádalo referendum, ve kterém se drtivá většina obyvatel vyslovila proti těžbě. Bohužel, to bylo ale až dlouho po podpisu inkriminované smlouvy s těžaři. Proti těžbě se v referendu vyslovili i lidé v sousedních Bohušovicích.

Těžbu odmítly i radnice v Terezíně a Lovosicích. V podobné situaci jako jsou teď Keblice, se nyní může ocitnout obec Lukavec. Její dřívější vedení s těžbou souhlasilo, nynější je proti.V Lukavci ale žádné referendum k těžbě nebylo.

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio