Pozor, čichám šelmu!

23. červen 2011

Maličká myš se obrovského lva moc bát nemusí, a přesto před jeho pachem utíká. Důvodem je univerzální „signál ohrožení“ v moči šelem.

Pach moči šelmy přiměje hlodavce, který by mohl být potenciální kořistí, k okamžitému úprku. Tento dobře známý jev dokonce využívají američtí zahrádkáři. Přes internet si kupují moč rysů, která od jejich pozemků odpuzuje hlodavce a králíky. Vědci z Harvardské univerzity zjistili, že složkou moči, která škůdcům zavelí čelem vzad, je sloučenina 2-fenyletylamin. Otázkou však bylo, jestli je specifická pouze pro rysy, nebo ji obsahuje i moč jiných savců. Vědci se pustili do nesnadného sbírání vzorků moči 38 druhů divokých šelem i kopytníků, stejně jako domácích koček a různých hlodavců.

Výsledky chemické analýzy ukázaly, že 2- fenyletylamin obsahuje moč všech zkoumaných zvířat. V moči šelem jí ovšem bylo přibližně 3000krát víc než v moči kopytníků a hlodavců. Nejvyšší koncentraci vědci naměřili v moči lvů, servalů a tygrů. Je možné, že vysoký obsah 2- fenyletylaminu souvisí s konzumací masa, ale tuto domněnku si vědci ještě musí ověřit. Podstatné však je, že vysoká koncentrace této molekuly zřejmě pro hlodavce představuje jakýsi univerzální signál k útěku. Hlodavec se díky němu bude vyhýbat i šelmě, která se v jeho přirozeném prostředí nikdy nevyskytovala nebo která pro něj nepředstavuje žádné nebezpečí. Pokusné myši a potkani se od moči lva držely tak daleko, jak jen to bylo možné. Jakmile však vědci 2- fenyletylamin z moči odstranili, chovali se hlodavci zcela neutrálně.

Mládě levharta sněžného

Molekuly 2- fenyletylaminu se navazují na záhadné čichové receptory, které se označují zkratkou TAARs. Byly objeveny v roce 2001 a u různých obratlovců se vyskytují v různém počtu. Myš jich má 15, potkan 17 a člověk jen 6. O jejich funkci a o tom, jaké signální molekuly se na ně navazují, jsme zatím věděli velice málo. Objev z Harvardské univerzity naznačuje, že receptory TAARs mohou kontrolovat instinktivní reakce. Na konečný důkaz se zatím čeká. Přinést by jej však mohly geneticky „knock-outované“ myši bez funkčních receptorů TAARs, které by moči šelem čelily zcela beze strachu.

PNAS

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.