V Chotíkově u Plzně zahájila provoz největší kompostárna v Plzeňském kraji

23. červen 2011

Provoz největší kompostárny v Plzeňském kraji byl včera zahájen na rekultivované části skládky komunálního odpadu v Chotíkově u Plzně. Ročně pojme až 10.000 tun biologicky rozložitelného materiálu, zejména trávy, listí, slámy, pilin, větví i vodárenských kalů. Využitím aerobní fermentace, neboli kompostování tak bude naplněn jeden z požadavků Evropské komise.

Kompostárnu, která bude produkovat materiál pro zavážku rekultivovaných ploch, později i jakostní kompost pro zahradnické účely, zřídila společnost Eliod servis za zhruba 15 milionů korun.

Kompostárna stojí na desítkách metrů uloženého odpadu v rekultivované části skládky. Betonová plocha pro ukládání biologického materiálu má 2900 metrů čtverečných, dalších 2000 metrů čtverečných je určeno pro dozrávání kompostu a 600 metrů čtverečných je ještě připraveno pro druhou etapu.

Zařízení bude využívat sama firma Eliod jako koncové zařízení pro část svých služeb v oblasti odpadového hospodářství, měla by sem putovat také tráva posečená v Plzni. Zpracovávat by se zde mohl i bioodpad z popelnic na separovaný sběr. Kompostárna totiž může vyrábět jakostní zahradnický kompost pouze z dobře tříděných bioodpadů bez příměsi jiných materiálů. V opačném případě vzniká materiál vhodný pro rekultivaci. Na dozrání takového nejakostního kompostu stačí rok a vzniklý materiál se bude používat jako zavážka na rekultivované plochy skládek či bývalých lomů. Zahradnický jakostní kompost zraje dva až dva a půl roku a firma ho začne produkovat, až bude mít dokonale vytříděný materiál.

autor: Jiří Blažek | zdroj: ČTK
Spustit audio