Na Letovicku si tento víkend připomínají výročí chovu daňka

24. červen 2011

Myslivci na Letovicku si letos připomínají 25. výročí založení chovu daňka skvrnitého. První kusy byly v lokalitě Českomoravské pomezí - Javoří vysazeny v roce 1986. Dnes stádo patří mezi nevýznamnější ve volné přírodě v rámci celé republiky. Výročí si až do neděle může s myslivci připomenout také veřejnost.

Daňci žijí na rozhraní okresů Blansko a Svitavy na ploše asi 3 a půl tisíce hektarů. O jejich populaci, která čítá asi padesátku jedinců, se starají členové tří mysliveckých sdružení.

Daňci skvrnití na Letovicku

O vznik chovu se před dvaceti pěti lety zasloužil krom jiných především nestor české myslivosti profesor Josef Hromas. "V 70. letech nastal úbytek drobné zvěře. Tehdy se začalo přemýšlet o tom, čím by se myslivci mohli dále zabývat. Vedení si pohrávalo s myšlenkou oživit tady chov muflonů. Nakonec zvítězila myšlenka vysadit zde úplně novou zvěř. Vyhráli to daňci," vzpomíná Luděk Elb z mysliveckého sdružení Ochoz a Vlkov.

Daňci skvrnití

Daňky či daněly mohou spatřit opatrní a tišší návštěvníci lesa docela běžně. A mají se na co dívat. Chov prospívá a patří mezi nejvýznamnější v celé republice. Oblast jim totiž nabízí příznivé podmínky. "Máme zde teplé jižní svahy i vodu. Jsou tady lesíky i nivy mezi lesy. Chov má dobrý základ. Před pět a dvacetilety lety byla zvěř dovezena z Maďarska a z obory z Náměště," uvedl Luděk Elb.

25. výročí chovu daňka skvrnitého si spolu s myslivci může připomenout také veřejnost. Až do neděle je v kulturním domě ve Křetíně u Letovic k vidění výstava trofejí. V sobotu je výstava přístupná od 9 do 12 a od 17 do 19 hodin. V neděli pak od 9 do 14 hodin. Pořadatelé slibují také mysliveckou kuchyni.

autor: Michal Záboj
Spustit audio