Vltavu v chráněném území Šumavy přibližují průvodci přímo z hladiny řeky

27. červen 2011

Dozvědět se mnohé zajímavosti a přitom řeku Vltavu splout v kánoi - takovou kombinaci skýtá nabídka Správy Národního parku a Chráněné krajinné oblasti Šumava. Jedná se o plavbu po Vltavě od Soumarského mostu s vodáckým doprovodem.

Podle Josefa Štemberka ze správy šumavského parku zájem o plavbu po Vltavě s vyškolenými průvodci narůstá. Ti účastníkům předvedou základní dovednosti, které by měl správný vodák na kánoi umět, a navíc je seznámí s jedinečně zachovalou přírodou i s historií okolí řeky.

Sraz zájemců o komentovanou projížďku po Vltavě je každý den o deváté hodině u Soumarského mostu.

„Průvodce má maximálně sedm lodí s vodáky, se kterými komunikuje a sděluje jim informace. Průběh plavby závisí na zkušenostech vodáků, buď je průvodce vpředu a ukazuje jim proudnici pro nejlepší plutí, u zkušených vodáků může být i vzadu. Na smluvených místech se zastavuje, tam je možnost výkladu či výstupu na břeh,“ uvedl Štemberk.

Josef Štemberk poznamenal, že průvodcovské služby zajišťují zdarma externí spolupracovníci národního parku. Povinnosti registrace a platby za splutí řeky zůstávají stejné jako u všech ostatních vodáků na Vltavě v Národním parku Šumava.

autor: Václav Malina
Spustit audio