Záhady holubích hejn

27. červen 2011

Let holubů v hejnu je energeticky náročnější než let osamoceného ptáka. Proč se tedy holubi houfují?

Husy letící v přísně zarovnaném „šípu“ si navzájem pomáhají. Vůdčí pták na hrotu celé formace vynakládá nejvíce sil. Ostatní se „vezou“ na vzdušných vlnách vytvářených těmi, kdo letí před nimi. Někteří ptáci však létají v neuspořádaných hejnech, jež mají podobu proměnlivého „oblaku“. Známá jsou například obří hejna špačků. Také holubi létají v hejnech, kde je pozice jednotlivých ptáků víceméně libovolná. Přesto jsou ptáci v takových uskupeních schopni vzájemně koordinovaného pohybu. Nápadné je to například při prudkých obrátkách a změnách směru, jež ptáci provádějí jako na povel. Jaké výhody s sebou ale nese let v „oblakovitém“ hejnu?

Tým vědců z The Royal Veterinary College při Londýnské univerzitě vedený Jamesem Usherwoodem vybavil holuby „batůžkem“ s velmi přesným přístrojem pro GPS. S pomocí této aparatury sledovali biologové let jednotlivých ptáků v hejnu. Ve studii zveřejněné prestižním vědeckým časopisem Nature došli k závěru, že síly působící v trojrozměrně uspořádaném hejnu mohou jednotlivým ptákům let nejen usnadňovat ale také ztěžovat. Významně stoupá výdej energie při prudkých obratech, kdy je organismus ptáka vystaven poměrně velkému přetížení. V hejnu mává holub křídly rychleji, než když letí sám a to s sebou rovněž nese zvýšený výdej energie. Rychlost mávání křídly roste s tím, jak se zmenšují vzdálenosti mezi ptáky v hejnu. To souvisí se zvýšenými nároky na koordinaci pohybu a s nutností reagovat na změny ve směru letu ostatních ptáků. Let v hejnu nezajišťuje holubům významnou energetickou úsporu.

Holubi na Vinohradské třídě

Autoři studie uvažují o celé řadě dalších možných výhod, které s sebou let v trojrozměrném hejnu nese. Holubi mohou ve skupině snáze hledat cestu a zvládat úskalí prostorové navigace. V hejnu jsou ptáci ve větším bezpečí. Platí zásada, že více očí více vidí. Šance, že hejno zaskočí nenadálý útok dravce, je menší než riziko, jemuž je vystaven osaměle letící pták. Pokud už k útoku dojde, rozloží se smrtelné ohrožení na více jednotlivců. Šance, že dravec nakonec zaváhá, protože se mu nabízí celá řada možných cílů, není rovněž zanedbatelná.

Holubi na náměstí

V hejnu mohou holubi lépe manifestovat své schopnosti. Je známo, že popud k náhlým prudkým obratlům dávají nejzdatnější jedinci. Slabší ptáci nemusí vždycky zareagovat včas a správně. Jejich indispozici prozrazují i drobné odchylky v koordinaci letu s hejnem. To je cenný signál pro výběr pohlavních partnerů. Pták, který takto „vybočuje z řady“, je nápadnější i pro dravce. Ten si ho často vybere za cíl ataku, protože v něm tuší snazší kořist.

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.