Lvíčatům se v Zoo Olomouc daří

27. červen 2011

27. 6. 2010 se narodila páru lvů berberských Lilly a Šimonovi mláďata. Je to pár a lvice je porodila přímo ve výběhu. Pro oba rodiče jsou to jejich první potomci. Dnes lvíčata slaví první narozeniny.

Otec lvíčat, Šimon, se narodil v naší zoo v roce 2005, matka Lilly se narodila v belfastské zoo v roce 2007. Lilly byla uměle odchována v domácnosti chovatelky Lindy. V Irsku byla velice populární a její příběh sleduje irská televize i nadále. Příznivci Lilly z Irska již vědí, že se v České republice stala poprvé matkou. V srpnu roku 2010 zde natáčela příběh mladé lví rodinky i televize BBC z Londýna.

Lvíčata jsou 14. a 15. mládětem lvů berberských, která se v olomoucké zoo podařilo odchovat. Sameček dostal jméno Mark, samička Éta. Odchov mláďat probíhal přirozenou cestu a oba rodiče jsou s nimi. Otec se k mláďatům chová velice laskavě. V současné době, tedy k 27. 6. 2011, žije v Zoo Olomouc šest lvů berberských a to: chovný pár Lilly a Šimon se dvěma mláďaty a dvě Šimonovy sestry.

Lvíčata v Zoo Olomouc slaví narozeniny

27. 6. 2011 se lvíčata Mark a Éta dožila v plném zdraví svých prvních narozenin. K této příležitosti jim jejich chovatelka Dana Reisigová připravila speciální masový dort. Další dárky v podobě hraček dostala lvíčata od svých příznivců.

Olomoucká zoologická zahrada má velký podíl na tom, že lvi berberští na světě ještě existují. Mark a Éta jsou jediným vrhem loňského roku. Na začátku letošního roku se narodily další dva vrhy, které jsou k nim nepříbuzné. V Hannoveru pár v únoru 2011 a Neuwiedu v lednu 2011 dva samci a jedna samice. Kromě Zoo v Rabatu se lvi berberští chovají v 16 zoo v Evropě. Z větší části jsou to, buď nechová zvířata z důvodu věku, nebo proto, že nemají k sobě vhodného partnera. Pouze ve třech zmíněných zoo jsou nyní mladá koťata. Zatím nevíme, která zoo bude chtít s námi spolupracovat. Každopádně lze říci, že z naší zoo vzešla řada zvířat, která jsou nyní v reprodukčním věku. Pro naši zoo z toho vyplývá, že budeme těžko shánět partnery pro naše odchovance, kteří jsou tak říkajíc jedné krve.

Lvíčata v Zoo Olomouc slaví narozeniny
autor: Zoo Olomouc
Spustit audio