V Zoo Ostrava se narodilo mládě vzácného gibona

27. červen 2011

Ostravská zoologická zahrada se může těšit z dalšího významného chovatelského úspěchu. Je jím mládě gibona bělolícího (Nomascus leucogenys) , který patří k nejvzácnějším druhům gibonů ve volné přírodě a je vůbec nejvzácnějším gibonem chovaným v lidské péči.

Mládě se narodilo 26. května 2011 jako historicky první mládě gibona bělolícího v Zoo Ostrava. Jeho matkou (prvorodičkou) je jedenáctiletá samice Sulu, která k nám přicestovala loni na podzim ze Zoo Duisburg v Německu. Otcem je šestnáctiletý samec Rascal, který je v naší zoo od srpna 2008 a přicestoval ze španělské Zoo La Frontiera, místo jeho narození je ale také Duisburg. Mládě zatím tráví veškerý čas u své mámy, která se o ně pečlivé stará.

Zatím nevíme, zda se jedná o samičku či samečka, a je možné, že se to nedozvíme několik následujících let. U tohoto druhu gibona je nápadná pohlavní dvojtvárnost – samec má srst zbarvenou černě s bílými licousy, samice žluto-hnědě. Mláďata gibonů obojího pohlaví se však u tohoto rodu rodí zbarvená světle, s růžovým obličejem a končetinami. Během prvního měsíce mláděti obličej a končetiny ztmavnou, okolo půl roku věku se jeho srst postupně zbarvuje do černa a teprve okolo 6-7 let začínají samičky světlat a samci už zůstávají černí. Doba změny zbarvení srsti samiček ale může být i delší, protože u tohoto druhu primáta, který žije v rodinných skupinách (matka + otec + jejich potomci do určitého věku), je barevná změna srsti mladé samičky hormonálně blokována přítomností matky, takže se vybarvuje do svého typicky světle hnědého zbarvení až po odchodu z rodné skupiny. Naše Sulu se např. vybarvila až v 9. roce života. Z tohoto důvodu tedy není vůbec jednoduché určit během prvních let života mláďat, zda se jedná o samičku nebo o samce.

Gibon bělolící - matka s mládětem

Gibon bělolící (Nomascus leucogenys) obývá ostrůvkovitě a velmi vzácně tropické stálezelené lesy v Laosu, Kambodži, v severním Vietnamu a v nejjižnější provincii Číny. O jeho životě ve volné přírodě je známo jen málo. Žije v rodinných skupinách. Své teritorium označuje voláním, které je zesilováno malý hrdelním vakem. Patří mezi neohroženější druhy gibona, v Červené knize (IUCN Red List of Threatened Species) je veden jako kriticky ohrožený druh (Critically endangered). V evropských zoologických zahradách pro něj existuje záchranný program (European Endangered Breeding Programmes EEP), do kterého je zapojena také ostravská zoo. Kromě Ostravy lze tohoto velmi vzácného gibona vidět i v Zoo Ústí nad Labem a Zoo Liberec, kde se podařilo odchovat již několik mláďat. Tímto se Česká republika řadí k evropské velmoci v chovu gibona bělolícího, jelikož odchovy mláďat jsou v posledních letech velkou vzácností (za rok 2009 se v Evropě narodilo jediné mládě).

autor: Zoo Ostrava
Spustit audio