Brtnický zámek je opět zavřený, mohou za to popadané stromy

28. červen 2011
Zprávy z

Chátrající zámek v Brtnici je pro veřejnost znovu uzavřený. V těsné blízkosti brány totiž o víkendu samovolně popadaly stromy.

Před měsícem otevřený zámek v Brtnici, je pro veřejnost znovu nepřístupný. Nemůže za to ovšem špatný technický stav památky, ale tři spadené stromy. Kmeny v průměru přes půl metru se samovolně zřítily o víkendu. Včera pak vydali pracovníci stavebního úřadu v Brtnici zákaz vstupu do parku. "A protože právě přes park vede jediná přístupová cesta k zámku, museli jsme uzavřít pro veřejnost i památku," řekl Regionu kastelán Tomáš Hartman.
Jak dlouho zákaz potrvá, zatím není jasné. Odborníci nyní musejí projít park, aby zjistili, jestli tam nejsou další stromy, které by hrozily zřícením. "Je pravda, že větve tu běžně padají. I proto byl vstup do parku - stejně jako do zámku - na vlastní nebezpečí," dodal kastelán.
Brtnický zámek se veřejnosti poprvé v historii otevřel na začátku června. "Přestože byl přístupný pouze o víkendu, navštívilo nás už přes pět set lidí," podotkl Tomáš Hartman.

autor: Lucie Maxová
Spustit audio