V údolí Bílé Opavy už turisty neohrožují suché stromy

29. červen 2011

Suché stromy už neohrožují turisty na nejfrekventovanější stezce Jeseníků - v údolí Bílé Opavy. Během posledních dvou týdnů tam lesníci pokáceli na čtyřicet shnilých zbytků dřevin. Stezku z rozhodnutí Městského úřadu v Rýmařově dokonce uzavřeli, lidé ale zákaz nedodržovali.

Postup lesáků byl podle zástupce vedoucího tamní Správy Chráněné krajinné oblasti Jindřicha Chlapka v rozporu se zákonem o ochraně přírody a krajiny. Nepožádali totiž o výjimku kácet v národní přírodní rezervaci. „Formálně to pochybení je, protože k tomu kácení měla být povolena výjimka. Věcně jsme v tom ovšem problém neviděli. S lesy České republiky jsme byli domluveni, pouze jsme je upozornili, že měli o výjimku požádat, protože podle legislativy je pro národní přírodní rezervace nutná. Kdybychom zahájili správní řízení, lesům by nějaká sankce hrozila. Nicméně zatím vyhodnocujeme situaci a zvažujeme, zda vůbec správní řízení zahájíme,“ řekl Chlapek.

Lesníci pochybení odmítají. Zákon o ochraně přírody a krajiny si vykládají jinak. Chtěli udělat maximum proto, aby suché stromy neohrožovaly turisty na zdraví, zdůraznil mluvčí Lesů České republiky Zbyněk Boublík. „Lesy České republiky trvají na tom, že pokácením nebezpečných souší nedošlo k porušení žádných zákonných předpisů a že se jedná o asanaci nebezpečných stromů ohrožujících procházející turisty. V současné době jsou všechny nebezpečné souše pokácené a stezka je tudíž relativně bezpečná. Turisté po ní mohou procházet. Formálně zákaz skončí na konci června,“ dodal Boublík.

Andrea Švubová

autor: pol
Spustit audio