Letní festivaly na obou stranách hranice

4. červenec 2011

Rakouské město Kremž, ležící na Dunaji hodinku jízdy autem ze Znojma, je dějištěm stylově různorodých, ale vždy skvěle připravených festivalů, pokrývajících široké spektrum žánrů - od alternativy přes vážnou hudbu až po world music.

Plné jméno přehlídky, která probíhá v červenci, zní Glatt und Verkehrt, což znamená Hladce a obrace, tedy kontrastní, ale přitom harmonické propojení zeměpisně vzdálených oblastí. Tak například na pátek 29. července je plánován večer Looking for a New England. Zahájí jej folková zpěvačka Eliza Carthy, na kterou naváže Justin Adams, jinak kytarista Roberta Planta, spolu s gambijským zpěvákem Juldeh Camarou. V sobotním koncertu věnovaném Africe vystoupí legendární kapelník ze Sudánu Abdel Gadir Salim a ethiopský vibrafonista Mulatu Astatke, zakladatel fúze zvané ethio-jazz. Nedělní finále je věnováno Španělsku. Ojos de Brujo, dnes nejžádanější španělská skupina z Barcelony, tvrdí, že letošními koncerty zakončí svou desetiletou dráhu a její vystoupení v Kremži v neděli 31. července je tedy dobrou příležitostí vyjet do Rakouska za hudbou i vynikajícím bílým vínem - koncerty totiž probíhají v areálu místního vinařství.

Petr Dorůžka vám v Čajovně 4. července nabídne nejen hudební tipy z Kremže, ale představí také americkou písničkářku Jescu Hoop, která v téže době vystupuje na moravské straně hranice - na festivalu Folkové prázdniny v Náměšti nad Oslavou.

02361587.jpeg
Spustit audio