Mykologická zajímavost v Zoo Ostrava

29. červen 2011

Ostravská zoologická zahrada není jen o zvířatech, ale díky svému umístění v areálu Velkého ostravského lesa zde lidé najdou také řadu zajímavostí ze světa rostlin a hub.

V těchto dnech návštěvníky upoutá nejen zajímavým vzhledem, ale rovněž intenzívním zápachem jeden druh u nás vzácné houby zvaný květnatec Archerův (Anthurus (Clathrus) archeri). Tato zvláštně vypadající houba se v naší zoo objevila již před několika lety v blízkosti bývalého výběhu nosorožců. Tentokrát ji lidé mohou najít hned zkraje hlavní návštěvnické trasy pod výběhem pand.

Houba, která svým vzhledem připomíná spíše tropickou rostlinu či mořskou hvězdici, je u nás nepůvodní. Její domovinou je jihovýchodní Austrálie, Nový Zéland a Tasmánie. Do Evropy byla zavlečena ve 20. století. V mládí vypadá houba jako 2,5-4 cm velké šedavé až hnědorůžové kulaté vajíčko napůl zanořené do půdy. Později toto vajíčko praská a z něho vyrůstá asi 10 cm vysoký třeň, který nese červená ramena. Na ramenech často sedává hmyz, který sem právě láká zápach. Hmyz pak roznáší po okolí výtrusy, které ulpí na jejich tělech. Houba je nejedlá.

Květnatec Archerův v Zoo Ostrava
autor: Zoo Ostrava
Spustit audio