Stromy v zámeckém parku v Cholticích a v Heřmanově Městci

Památné stromy jsme hledali v zámeckém parku a oboře v Cholticích a v nedalekém Heřmanově Městci.

CHOLTICE – ZÁMECKÝ PARK - PLATANY, JINANY, TISÍCILETÉ DUBY

Gerštorfové zde žili až do roku 1623. Po bitvě na Bílé hoře raději opustili království. O majetek se soudili, ale ten jim byl zkonfiskován a roku 1623 choltické panství koupil Kryštof Šimon z Thunu.

Rod Thunů vlastnil Choltice až do roku 1945. Bylo rozhodnuto vystavět nové sídlo s barokním parkem. Park přechází v oboru. Kdysi dubinu. Parkem se vine bystrý potok a několik rybníčků. Chrtnický, Červený, Zrcadlo a nádrž Klicerda. Park do dnešní podoby byl přestavěn v 19. století.

První památné stromy, které na začátku parku za kaplí vidíme, jsou vzrostlé platany. Jejich mohutnost, krása a intimita prostoru pod větvemi až na zem láká mnohé páry ke svatebnímu obřadu. Malíře navíc láká ojedinělá struktura kůry a její barva.

Choltický zahradník pan Boch prozradil, že kmen má v každou roční období jinou barvu. Ing. Pavel Kyzlík obdivoval dvojici jinanů. Patří mezi stromy staré Číny a Japonska. Jsou tak odolné, že přežily i atomový výbuch. Z parku jsme stromovým plynule přešli do obory.

Před tisíci lety dubinský les, později obora s bílými daňky.

Vzdali jsme hold mlčenlivým svědkům tisícileté historie - dubům s názvem tři bratři.


HEŘMANŮV MĚSTEC – ZÁMECKÝ PARK – DUBY

Park Heřmanův Městec - zámek v pozadí

Do zámeckého parku se vchází přímo z náměstí. Zámek kdysi patřil Šporkům. Na konci 18. století v souvislosti s přestavbou zámku založil hrabě Jan Václav Špork na místě zámecké zahrady a navazující obory s rybníkem dnešní přírodně krajinářský park.

Cestou parkem jsme se zastavili u kaštanovníku. Řadí se mezi největší, i když ještě ne památný. Za dalších dvě stě metrů jsme našli památný dub letní, píše se o stáří 380 let a pravděpodobně rostl v původní oboře. Obvod kmenu jsme naměřili 545 cm. Ing. Pavlu Kyzlíkovi připomínal sedící kvočnu. Puklina v kmeni strom ozvláštnila. Dívá se přímo na zámek.

Ještě jsme obešli borovice černé a skočili ze svahu k zámeckému rybníku.

Z dalších druhů tu roste mohutný exemplář převislého kultivaru buku lesního. Kloní se nad rybníkem, jako stvořený pro místního vodníka. Na území parku se nachází ještě jeden památný strom.

Roste poblíž vstupu z ulice Pokorného a jedná se o buk lesní, opravdu hodně vysoký, snad čtyřicet metrů.
Oba zámecké parky jsou oázou klidu. Nalezneme tu nejen stromy evropské přírody, druhy ze Severní Ameriky, ale i z čínské a japonské země. Procházka mezi staletými stromy, prosluněnými loukami a vonícími záhony má v každém ročním období své kouzlo.

0:00
/
0:00

Zobrazit místo Staleté stromy 25.6.2011 na větší mapě

Pořad ČRo Pardubice podporuje Pardubický kraj pod záštitou náměstka ing. Romana Línka

autor: DAV
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.