V Dobřanech otevřeli nové přírodní koupaliště

1. červenec 2011

Nové přírodní koupaliště Kotynka se veřejnosti otevřelo v Dobřanech na jižním Plzeňsku. Zhruba dvouhektarový areál za 29,5 milionů korun vybudovalo město na dlouhodobé přání svých obyvatel. Koupaliště, které se nachází v blízkosti Psychiatrické léčebny, nabízí nejen zázemí pro koupání, ale také různé možnosti sportovního vyžití, včetně dětského hřiště s řadou herních prvků.

Dobřanské koupaliště je přírodní, zcela bez chemie. O čistotu vody nestará chlor a další chemické přípravky, ale pouze přírodní filtrace ve třech lagunách s vodními rostlinami.


Kotynka je svým rozsahem a zázemím největším přírodním veřejným koupacím biotopem v zemi. Jeho originalita spočívá v biologickém způsobu udržování čisté vody. Koupání je díky tomu vhodné pro alergiky, kteří zpravidla chemicky čištěná koupaliště navštěvovat nemohou.
Laguny s rostlinami, přes něž voda stále protéká a čistí se, jsou jen půl metru hluboké. Díky tomu slunce stačí vodu rychleji prohřát, takže do koupacího prostoru se vrací teplejší.


Nepravidelný oválný prostor na koupání má plochu 2700 metrů čtverečních. Najednou může být ve vodě až 250 plavců, maximální denní kapacita je 1470 návštěvníků. Malé děti mohou využívat brouzdaliště se skluzavkou. Třetina biotopu je vymezena pro neplavce s bezbariérovým vstupem, kde voda pozvolna klesá do hloubky 1,6 metru. K opalování slouží dvě dřevěná mola u vody a travnaté plochy okolo. Areál doplňuje dětské hřiště, hřiště na plážový volejbal a na pétanque. Samozřejmostí jsou převlékárny, ve zděné budově zamykatelné úschovné boxy, toalety, umývárny a sprchy. K bezbariérovému areálu patří i terasa s bufetem a placené parkoviště pro 80 automobilů. Je kromě terasy celý nekuřácký.

autor: čer
Spustit audio